Για την ανακοίνωση της πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ και τον κανονισμό εργασίας

 

ΕΝΙΑΙΑ 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η ανακοίνωση της πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ (ΔΗΣΥΕ – Ανοιχτή Γραμμή) για τον κανονισμό εργασίας μας προϊδεάζει για μεγάλο προεκλογικό SHOW το επόμενο διάστημα.

Κι επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ χρησιμοποιούν τη σφραγίδα του ΣΥΕΤΕ για να βγάλουν παραταξιακή ανακοίνωση και πλέον «ξεχείλισε το ποτήρι της τεράστιας ανοχής μας», θέλουμε πριν απ’ όλα να τους υπενθυμίσουμε ότι Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΓΓΥΗΣΗ του κανονισμού εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ Η ΠΑΛΗ ΜΑΣ.

Όσον αφορά στην κριτική και στα ερωτήματα που θέτουν απευθυνόμενοι σε εμάς που ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΣΤΗΡΙΞΑΜΕ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, όπως έκαναν αυτοί στο όνομα του «ρεαλισμού» (ούτε το 2001 ούτε σήμερα) τους ξεκαθαρίζουμε πως αν θέλουν να μιλήσουν για την ΕΝΙΑΙΑ, την τακτική της και την πρακτική της να χαμηλώνουν λίγο τους τόνους, γιατί ΝΑΙ ως ΕΝΙΑΙΑ είμαστε η μόνη παράταξη που ενημερώνουμε άμεσα τους εργαζόμενους για οποιαδήποτε επιθετική κίνηση της εργοδοσίας και ταυτόχρονα οργανώνουμε την πάλη:

Η ΕΝΙΑΙΑ, σε αντίθεση με τις παρατάξεις της πλειοψηφίας, είχε και έχει ΠΑΝΤΑ ως αντίπαλο την τράπεζα και την πολιτική της που χτυπά όχι μόνο τα εργασιακά μας δικαιώματα αλλά και το λαϊκό εισόδημα της πελατείας της.

Η ΕΝΙΑΙΑ καλεί μέσα από τις ανακοινώσεις της, τις Γενικές συνελεύσεις που οργανώνει σε υπηρεσίες και καταστήματα της τράπεζας, αλλά και στις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ σε ενότητα προκειμένου να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τα δικαιώματά μας.

Κι επειδή ο υπαινιγμός για το κατά πόσο επηρεάζεται η τράπεζα από κινητοποιήσεις και την πάλη των εργαζομένων ήταν τουλάχιστον άστοχος, να σας ενημερώσουμε συνάδελφοι της πλειοψηφίας ότι η Διοίκηση σαφώς και τρομοκρατείται από τη δύναμη των εργαζομένων. Το κακό όμως είναι ότι η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ προσπαθεί εντέχνως να κατευνάσει αυτή τη δυναμική είτε καθησυχάζοντας τους συναδέλφους είτε με τη λογική της ανάθεσης.

ΑΦΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ «ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»....

Ο ΣΥΕΤΕ που διαπραγματεύεται με τη Διοίκηση δεν μπορεί να είναι οι εκείνοι που προσέρχονται στις συναντήσεις- συζητήσεις. Ο ΣΥΕΤΕ είναι τα χιλιάδες μέλη του που έχουμε ουσιαστικά αποκλειστεί από κάθε συζήτηση για τις αλλαγές στον Κανονισμό Εργασίας, αφού ΠΟΤΕ δεν κληθήκαμε να αποφασίσουμε μέσα από τις μαζικές διαδικασίες που προβλέπονται, όπως οι ετήσιες Γενικές συνελεύσεις. Η ΕΝΙΑΙΑ έθεσε πρόταση στο τελευταίο ΔΣ να αποτελέσουν ξεχωριστά θέματα στη ΓΣ του Οκτώβρη η συζήτηση για τον κανονισμό εργασίας και την επιχειρησιακή σύμβαση που λήγει τον ερχόμενο Μάρτη, αλλά καμία παράταξη δεν τοποθετήθηκε πάνω στην πρόταση. Και φυσικά εμείς ως ΕΝΙΑΙΑ επιμένουμε και θα το θέσουμε ως θέμα και στη Γενική Συνέλευση της 19/10 να αποτελέσουν ξεχωριστό θέμα συζήτησης ο Κανονισμός εργασίας και η Επιχειρησιακή Σύμβαση, όσο κι αν επιμένει η πλειοψηφία να αφήνει το χρόνο να περνά χωρίς κινητοποίηση των εργαζομένων επειδή «έχουμε ακόμη χρόνο και αφήστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την υπογραφή της κλαδικής πρώτα....» (για την οποία παρεμπιπτόντως δεν έχουν επίσης ερωτηθεί οι εργαζόμενοι).

Οι δύο λοιπόν παρατάξεις, ΔΗΣΥΕ και Ανοιχτή Γραμμή (που λειτουργούν ως μία βγάζοντας και παραταξιακή ανακοίνωση ως ΣΥΕΤΕ) εδώ και 5 χρόνια που έχει ξεκινήσει η συζήτηση  με τη Διοίκηση για τον κανονισμό εργασίας, αντί να τρίψει στη μούρη της Διοίκησης τα απαράδεκτα κείμενα που στέλνει  και που μας ξεκαθαρίζει το τι λιμπίζεται, επιμένουν να καθησυχάζουν τους εργαζόμενους. Εξακολουθούν  να υποστηρίζουν ότι ακόμη η τράπεζα δεν έχει περάσει στην επίθεση. Ας μας πουν λοιπόν οι συνάδελφοι της ΔΗΣΥΕ και της Ανοιχτής Γραμμής: Δεν είναι επιθετική η τράπεζα που τόσα χρόνια καταστρατηγεί άρθρα του ήδη υπάρχοντος κανονισμού; Δεν είναι επιθετικές οι ολοσέλιδες προτάσεις που μας στέλνει η Διοίκηση για τις αλλαγές στα άρθρα του Κανονισμού; Εμείς πάντως ξέρουμε ότι όχι μόνο πρέπει να αμυνθούμε στην επίθεση της τράπεζας με αντεπίθεση των εργαζομένων, αλλά κυρίως ότι οι «ιδιαίτεροι και σύνθετοι χειρισμοί» απαιτούν συμμετοχή και κινητοποίηση των εργαζομένων και όχι ιδιαίτερες ικανότητες ταχυδακτυλουργού.

Και επιτέλους, είναι οι «άναρθρες και ακατανόητες» κραυγές μειοψηφιών και η αντίσταση των εργαζομένων που πιέζουν κι όχι η «ώριμη και αποφασιστική στάση της πλειοψηφίας», που καθυστερούν τη συζήτηση για αντιδραστικές αλλαγές στον κανονισμό. Ας μη γελιόμαστε….  

ΩΣ ΕΝΙΑΙΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ:

-          Θα υπερασπιζόμαστε τον κανονισμό εργασίας και τα δικαιώματά μας που απορρέουν από αυτόν, αλλά ΝΑΙ το 2001 δεν τον ψηφίσαμε, γιατί ακριβώς βλέπαμε τα «παραθυράκια του νόμου» που άνοιγαν διάπλατα σε εργολαβικούς εργαζόμενους βάζοντας τα σκλαβοπάζαρα και στην Εθνική Τράπεζα. Εσείς συνάδελφοι της πλειοψηφίας ΔΕΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, επιλέγοντας κάθε φορά να υπογράφετε κανονισμούς και συμβάσεις που αντί να δίνουν, αρπάζουν από τα κεκτημένα μας.

-          ΝΑΙ, αν δε διασφαλίζονται πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας και στα δικαιώματά μας, δε θα ψηφίσουμε καμία πρόταση για Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως δεν το έχουμε κάνει τόσα χρόνια, ούτε το 2001 ούτε το 2009 η το 2012 που υπογράφατε μείωση των αποδοχών μας ούτε σήμερα που συνδιαλέγεστε αν θα χάσουμε κάτι από το βαθμολόγιο, το ωράριο ή το εισόδημα προκειμένου να «υπάρχει μια κάποια σύμβαση».

1. Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστικό ξεσηκωμό

2. Απαιτούμε να συζητήσουμε σε ξεχωριστά θέματα στη Γενική Συνέλευση στις 19 Οκτώβρη τον κανονισμό εργασίας και την επιχειρησιακή μας σύμβαση

3. Προτείνουμε να προχωρήσουμε κλιμακούμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στις 15 Οκτώβρη πανελλαδική- παντραπεζική απεργία της ΟΤΟΕ για τη διεκδίκηση και υπογραφή της κλαδικής σύμβασης και συμμετοχή στην Πανελλαδική απεργία μαζί με υπόλοιπους κλάδους για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μέσα στο Νοέμβρη.

Αυτό είναι σχέδιο οργάνωσης και διεκδίκησης των εργαζομένων και όχι τουφεκιά στον αέρα...