ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ...

 ΕΝΙΑΙΑ

7/7/2025

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ...

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η παραδοχή της Διοίκησης ότι «...αναγνωρίζουμε τη δυναμική των κινητοποιήσεών σας» που συνοδεύτηκε από κάποια μικρά βήματα υποχώρησης στην αρχική τους αντίσταση στο να συζητήσουν για πραγματικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους, είναι αποτέλεσμα της μεγάλης συμμετοχής των εργαζομένων στην ΕΤΕ στις 3 απεργίες, είναι αποτέλεσμα της ενότητας των συναδέλφων (είτε ανήκουν στον Κανονισμό είτε όχι, βλ. ειδικοί συνεργάτες, ΙΚΥ, συνεταιριστικές κλπ) στο δίκαιο αίτημα για ένταξη όλων των εργαζομένων στον Κανονισμό και κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Χαιρετίζουμε τις μεγαλειώδεις αυτές απεργιακές κινητοποιήσεις. Τα ποσοστά συμμετοχής καθώς και οι δηλώσεις της Διοίκησης στην τελευταία συνάντηση με τη διαπραγματευτική ομάδα ήταν η καλύτερη απάντηση σε όσους προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι με τις απεργίες δεν βγαίνει τίποτα, ότι οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα. Το αντίθετο αποδεικνύεται! Γι’ αυτό και η ΕΝΙΑΙΑ στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ πρότεινε να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση, να μη συμφωνήσουμε στις προτάσεις της Διοίκησης, να κλιμακώσουμε τον αγώνα με νέα 48ωρη απεργία εξαντλώντας τα περιθώρια υποχώρησης της Διοίκησης. Άλλωστε οι «αυξήσεις» που πετύχαμε με τους αγώνες μας ήταν πολύ πίσω και από το αρχικό πλαίσιο διεκδίκησης του ΣΥΕΤΕ, είναι μακριά από τις διεκδικήσεις μας,  δεν ανταποκρίνεται στους αγώνες που δώσαμε. Η συνέχιση των κινητοποιήσεων θα μπορούσε να αποφέρει μεγαλύτερες αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους, είτε είναι στο Δίκτυο είτε στη Διοίκηση, είτε έχουν κλιμάκιο ευθύνης είτε όχι.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ, η ΕΝΙΑΙΑ καταψήφισε την πρόταση της τράπεζας. Τοποθετηθήκαμε όμως ολοκληρωμένα για το περιεχόμενο της σύμβασης, τις μορφές αγώνα και την τακτική που ακολούθησε η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ στη διαπραγμάτευση, καθώς και οι υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας. Συγκεκριμένα:

-          Κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης για να πάρουμε πίσω τα κλεμμένα της 12ετίας - αναδρομικά- μέσω της επιχειρησιακής σύμβασης, είχαμε την «unfair» κίνηση της ΟΤΟΕ  να ανακοινώσει ότι θα “διεκδικήσει δικαστικά” την 12ετία, εκεί που μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει καμιά απολύτως κίνηση. Ο λόγος προφανής: Μην τυχόν και κερδίσει κάτι η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ (που παρεμπιπτόντως είναι σε αντίπαλη παράταξη από αυτές της ηγεσίας της ΟΤΟΕ) και φανεί ότι στην ΟΤΟΕ η κλαδική σύμβαση που υπογράφτηκε ήταν πίσω από τις απαιτήσεις! Όμως αυτή η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ μάλλον βόλεψε, παρά δυσκόλεψε τη Διοίκηση της τράπεζας. Έτσι, βολικά λοιπόν, και η ηγεσία του ΣΥΕΤΕ (ΔΗΣΥΕ) πάτησε την «μπανανόφλουδα» αποσύροντας ουσιαστικά τη συγκεκριμένη διεκδίκηση από τη διαπραγμάτευση. Και οι όποιες αυξήσεις κινήθηκαν σε «βολικά» μονοπάτια...

-          Δεν υπάρχει καμία αύξηση στο βασικό μισθό. Ως ΕΝΙΑΙΑ έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές πως–ανεξάρτητα από την κλαδική σύμβαση- πρέπει να υπάρχει αύξηση τουλάχιστον 10% στο βασικό μισθό, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/25 και για έναν χρόνο. Αυτή η αύξηση θα συμπαρέσυρε αυξήσεις σε ΟΛΑ τα επιδόματα και θα ήταν ουσιαστική για ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους. Η επιμονή της ηγεσίας του ΣΥΕΤΕ (ΔΗΣΥΕ, αλλά και άλλες παρατάξεις) ότι οι κλαδικοί μισθοί δεν πρέπει να πειράζονται από τις επιχειρησιακές συμβάσεις, συμφέρει αποκλειστικά και μόνο τους εργοδότες. Άλλωστε δεν υπάρχει κανένα κώλυμα να «πειραχτούν» τα κλαδικά μισθολόγια, όταν αυτό επιφέρει αυξήσεις. Προς τα κάτω θα απαγορευόταν μια τέτοια αλλαγή, δυσμενής μεταβολή δεν μπορεί να υπάρξει σύμφωνα με το νόμο... 

-          Η αύξηση στο επίδομα ευθύνης έγινε κάτω από την πίεση να δουν αύξηση όλοι οι εργαζόμενοι και επειδή η Διοίκηση αρνήθηκε πεισματικά να δώσει αυξήσεις στο επίδομα βαθμού. Εκ των πραγμάτων, επίδομα βαθμού έχουν ΟΛΟΙ οι ενταγμένοι στον Κανονισμό. Επίδομα ευθύνης όμως όχι. Η αύξηση στο επίδομα ευθύνης δεν αφορά περίπου 1.400 συναδέλφους. Το ίδιο ισχύει και για την εξίσωση του επιδόματος δικτύου με της διοίκησης: δεν αφορά τους συναδέλφους χωρίς κλιμάκιο ευθύνης, λες και όσοι δεν έχουμε θέση ευθύνης (οι «ανεύθυνοι» που στην πραγματικότητα τραβάνε όλο το «κουπί» της εξυπηρέτησης των πελατών) δεν είχαν ανάγκη αυξήσεων. Αυτοί, οι απλοί υπάλληλοι δηλαδή, είναι και οι πιο αδικημένοι. Το μόνο που επιτεύχθηκε (με πολλές πιέσεις) είναι ένα νέο επίδομα 2% τον Οκτώβρη του 2025 και 2% το Δεκέμβρη του 2026. Τι σημαίνει αυτό στην ουσία; Ότι οι απλοί υπάλληλοι που δεν έχουν κλιμάκιο ευθύνης, είτε στο Δίκτυο είτε στη Διοίκηση, θα δουν αύξηση μόλις 20 ευρώ μικτά τον Οκτώβρη!

-          Ποια είναι η πραγματική αιτία που η Διοίκηση αρνήθηκε την αύξηση στο επίδομα βαθμού; Προφανώς και δεν είναι τεράστια τα ποσά που θα απαιτούνταν για αύξηση σε ένα μόνο επίδομα (άλλωστε τα δις κερδών της ΕΤΕ δεν είναι απαγορευτικά για μια τόσο μικρή αύξηση). Εκείνο που βάρυνε όμως είναι η επικείμενη συζήτηση για την αλλαγή του Κανονισμού εργασίας, για τον οποίο έχει δρομολογήσει η Διοίκηση να απαιτήσει όχι την κατάργηση εξολοκλήρου, αλλά τη μείωση των βαθμών. Και προφανώς στη συζήτηση για την αλλαγή του Κανονισμού θα πρέπει να ανακατευτούν και τα οικονομικά του κάθε βαθμού που θα απομείνει..

-          Η αύξηση της κλαδικής, το περιβόητο 2% που έρχεται τον Ιούλη αντί το Δεκέμβρη του 2025, μόνο ως κοροϊδία μπορούμε να το εκλάβουμε, με τον πληθωρισμό να τρέχει πάνω από 10% και την κερδοφορία της τράπεζας στα ύψη.

-          Η στάση των υπολοίπων παρατάξεων της διαπραγματευτικής ομάδας χρήζει σχολιασμού, ιδιαίτερα τώρα που καταλήξαμε σε συμφωνία σύμβασης. Και το λέμε αυτό γιατί ιδιαίτερα η στάση της Ανοιχτής Γραμμής που έσπευσε με ανακοίνωσή της να δηλώσει ότι οι αυξήσεις της κλαδικής σύμβασης είναι αρκετές και άρα στην επιχειρησιακή πρέπει να στοχεύσουμε σε θεσμικά ζητήματα, ήταν τουλάχιστον υπονομευτική! Δε μπορεί να βγαίνουν τέτοιες ανακοινώσεις που βάζουν πλάτη στη Διοίκηση όταν είμαστε σε αγώνες. Γι αυτό κι εμείς ως ΕΝΙΑΙΑ απαντήσαμε με συγκεκριμένη ανακοίνωση δημόσια μόνο για αυτό το θέμα.

-          Μα και όταν η ΕΝΙΑΙΑ μπροστά στη διήμερη απεργία έβγαλε ανακοίνωση για να στηρίξει τον αγώνα και να ξεφοβίσει έναν κόσμο που δεχόταν πίεση από τη Διοίκηση για τα μπόνους, τους στόχους κλπ, ήταν τουλάχιστον άστοχη η ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής, που την ίδια μέρα, εκείνο που βρήκε να πει με ανακοίνωσή της για τη 48ωρη απεργία είναι –πέραν ότι θέλει αποσπάσεις- ότι «εμείς σας τα λέγαμε», «ήταν δική μας πρόταση», «ανοίξτε το απεργιακό ταμείο». Καταρχάς, η πρόταση για κλιμάκωση των απεργιών και για 48ωρη ήταν πρόταση και άλλων παρατάξεων (Και της Ανοιχτής Γραμμής, και του Μπροστά και φυσικά και της ΕΝΙΑΙΑΣ). Δεύτερον, το απεργιακό ταμείο είχε αποφασιστεί ότι ενεργοποιείται ήδη από τη συνεδρίαση του ΔΣ. Το κυριότερο όμως είναι η άρνηση της συγκεκριμένης παράταξης όταν μιλάμε για ένταξη ΟΛΩΝ των εργαζομένων στον Κανονισμό, να διαχωρίζει τους ειδικούς συνεργάτες σε υψηλόμισθους (στους άνω των 1400 ευρώ απ’ ό,τι είπαν στη συνεδρίαση του ΔΣ και στους κάτω των 1400 ευρώ).

-          Η θέση της ΕΝΙΑΙΑΣ είναι ότι στον Κανονισμό πρέπει να ενταχτούν όλοι οι εργαζόμενοι (ειδικοί συνεργάτες, δανεικοί, εργολαβικοί, μπλοκάκια), ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΤΩΡΑ από την τράπεζα όσοι δεν έχουν άμεσο εργοδότη την ΕΤΕ και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ να απαγορεύεται η πρόσληψη εργαζομένων με άλλους τρόπους. Και ο μόνος διαχωρισμός που μπορεί να υπάρχει είναι ένας: Εργαζόμενοι από τη μια, Διοίκηση από την άλλη.

Ως ΕΝΙΑΙΑ δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε την αύξηση στο βασικό μας μισθό και την ένταξη όλων των εργαζομένων στον κανονισμό εργασίας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε εγρήγορση, ιδιαίτερα τώρα που το Υπουργείο Εργασίας είναι έτοιμο να επιβάλει νέο αντεργατικό νομοσχέδιο για 13ωρη εργασία σε έναν εργοδότη, που βάζει στο μάτι ακόμη και την Καλοκαιρινή μας άδεια.

ΜΟΝΟ Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.