ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ

 

ENIAIA

4.9.24



ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ Η ΜΟΝΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Συνάδελφοι,

Τους τελευταίους μήνες γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο που πάει το πράγμα με τα οικονομικά των εργαζομένων από τη μία και των τραπεζικών ομίλων από την άλλη. Τη στιγμή που μόνο το πρώτο 6μηνο του χρόνου οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες καταγράφουν αύξηση κερδών 25% (με την ΕΤΕ να σπάει κάθε προηγούμενο (κέρδη 670 εκατ. και ποσοστό +26%...!), τα λαϊκά νοικοκυριά και οι τραπεζοϋπάλληλοι, με τις αποφάσεις και τους νόμους που στηρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, στενάζουν κάτω από το βάρος της ακρίβειας, του πληθωρισμού ή του μέσου ονομαστικού μισθού που μειώθηκε κατά 15% συγκριτικά με 12 χρόνια πριν!

Με όποιον εργαζόμενο κι αν μιλήσεις, το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει (ιδιαίτερα το Σεπτέμβρη με το άνοιγμα των σχολείων και των σχολών, τους υπέρογκους λογαριασμούς ΔΕΗ, δανείων, ενοικίου, τιμές στα σούπερ μάρκετ κλπ) είναι το πρόβλημα της ακρίβειας, του χαμηλού εισοδήματος που δε φτάνει να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες ενός μέσου νοικοκυριού καθώς και της αναντίστοιχης απαίτησης των εργοδοτών για περισσότερη δουλειά, απλήρωτη υπερωρία, ατελείωτη τηλεργασία, άπιαστους στόχους.

Κερασάκι στην τούρτα είναι η στόχευση της Διοίκησης να τελειώνει μια κι έξω με ό,τι θυμίζει δικαιώματα που πηγάζουν από τον Κανονισμό Εργασίας. Η ΕΝΙΑΙΑ είναι η μόνη παράταξη που πολύ έγκαιρα έχει ενημερώσει και προειδοποιήσει για τις προθέσεις της ΕΤΕ. Και μάλιστα όσο οι παρατάξεις της πλειοψηφίας (ΔΗΣΥΕ, ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ) με τις πλάτες της ΔΑΣ- ΣΥΡΙΖΑ που έχει συμφωνήσει στη συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων του ΔΣ, ΕΝΟΧΑ σιωπούν και ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΝ για όσα σχεδιάζει η Διοίκηση, τόσο η ΕΝΙΑΙΑ ρίχνει όλες της τις δυνάμεις στην οργάνωση του αγώνα, την ενημέρωση των εργαζόμενων και την αποκάλυψη των αντεργατικών σχεδιασμών. Το λέμε για ακόμη μία φορά: Για τον Κανονισμό Εργασίας έρχονται συντριπτικές αλλαγές. Τα θέλουν ΟΛΑ.

Θέλουν να αλλάξουν:

- τον τρόπο πρόσληψης για να μπορούν αδιαφανώς να προσλαμβάνουν όποιον θέλουν, όπως θέλουν, να τον τοποθετούν όπου θέλουν, χωρίς την υποχρέωση της πρόσληψης στον εισαγωγικό βαθμό.

- το βαθμολόγιο και τη διαδικασία εξέλιξης, για να μπορούν να τοποθετούν «τα δικά τους παιδιά» στις ανάλογες θέσεις ευθύνης.

- τη διαδικασία μισθού με ανάλογη σύνδεση με την αξιολόγηση, για να μπορούν από τη μια να εκβιάζουν τους εργαζόμενους ώστε να πιάνουν ΑΠΙΑΣΤΟΥΣ στόχους και από την άλλη να επιβραβεύουν με μπόνους τους ημέτερους.

- τη διαδικασία των πειθαρχικών, για να μπορούν ελεύθερα και να ΑΠΟΛΥΟΥΝ όποιον δεν τους κάνει, με το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα που τους έχουν χαρίσει όλοι οι νόμοι των Κυβερνήσεων.

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟ.

Μπροστά στη διεκδίκηση της επιχειρησιακής σύμβασης στην ΕΤΕ που λήγει σε 7 μήνες (Μάρτιο του 2025), οι εργαζόμενοι χρειάζεται να πάρουμε θέση πραγματικής μάχης. Η ΕΝΙΑΙΑ καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν υπόθεση δική τους το περιεχόμενο της σύμβασης και τη μορφή των αγώνων που θα φέρουν αποτέλεσμα.

Στη Γενική Συνέλευση του Οκτώβρη να αποτελέσει ξεχωριστό θέμα η επιχειρησιακή σύμβαση και ο Κανονισμός εργασίας. Να  προγραμματιστούν επιμέρους Γενικές συνελεύσεις των ΕΑΚ, των μεγάλων υπηρεσιών και καταστημάτων, στα Νομαρχιακά παραρτήματα. Να συνδιαμορφώσουμε ένα διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων που θα αφορά:

-       Στην κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας στην ΕΤΕ. ΟΛΟΙ οι ενοικιαζόμενοι, ειδικοί συνεργάτες, ΙΚΥ, συνεταιριστικές, τέκνα θανόντων εργαζομένων, εργολαβικοί που δουλεύουν για λογαριασμό της ΕΤΕ να ενταχθούν στον Κανονισμό. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για ΟΛΟΥΣ. Η ΕΤΕ να προσλάβει τους συναδέλφους από τη συνεταιριστική της Δράμας (OLYMPUS) που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα εδώ και ένα χρόνο αν και το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας έχει απορροφηθεί από την ΕΤΕ.

-       Στην ουσιαστική αύξηση του βασικού μισθού, που δε μπορεί να είναι μικρότερη του 10% (όσο ήταν ο μέσος όρος του πληθωρισμού το 2023).

-       Στην αναδρομική καταβολή των τριετιών συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012 – 2023, περίοδο κατά την οποία πάγωσαν και τα κλιμάκια παρόλο που ορίζονται από την κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ. Η ΕΤΕ έχει συμβατική υποχρέωση να καταβάλει τα παγωμένα κλιμάκια και τις πολυετίες που μας χρωστά.

-       Στην καταβολή ενός επιπλέον μικτού μισθού καθ’ έτος κάθε Σεπτέμβρη, του μήνα που παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα έξοδα στα νοικοκυριά των εργαζομένων.

-       Στην επαναφορά του επιδόματος ισολογισμού.

-       Στην κατάργηση των ανισοτήτων που έχουν προκύψει μεταξύ πτυχίων από πανεπιστήμια εξωτερικού, ΑΕΙ – ΤΕΙ κλπ

-       Στην αύξηση όλων των «κοινωνικών» επιδομάτων (τέκνων, βρεφονηπιακού κλπ)

-       Στην επαναφορά των επιδομάτων ανθυγιεινού σε όσες υπηρεσίες καταργήθηκε την περίοδο 2012 – 2018.

-       Στην αποζημίωση οδοιπορικών από το 1ο χιλιόμετρο.

-       Στην αποσύνδεση μισθού – αξιολόγησης, η οποία έχει μπει από το παράθυρο με την πολιτική των μπόνους.

-       Στην υποχρέωση της τράπεζας για αποσύνδεση από την τηλεργασία μετά το πέρας του ωραρίου.

-       Στην καταβολή των κλεμμένων υπερωριών.

-       Στη μείωση του ωραρίου. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο για όλους.

 

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΟΣΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ. ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗ ΔΕΘ, στις 5.30μμ στη ΧΑΝΘ