ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ, ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

 

ENIAIA


17.6.24

ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ, ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΩΝΩΝ  

Προτού ενδώσουμε στο πειρασμό να σχολιάσουμε κάποιες ανακοινώσεις παρατάξεων για τα εκλογικά αποτελέσματα του ΤΥΠΕΤ, θα θέλαμε καταρχάς να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους που στήριξαν την ΕΝΙΑΙΑ, την παράταξη εκείνη που -όπως πάντα- έτσι και τώρα έδωσε και αυτή τη μάχη με σοβαρότητα και εντιμότητα, προβάλλοντας ξεκάθαρα τις θέσεις μας για την υγεία και συγκεκριμένα για το ΤΥΠΕΤ, χωρίς ποτέ να κρύψουμε για λόγους ψηφοθηρικούς τις απόψεις μας, ακόμη και όταν αυτές δεν είναι αρεστές στους πολλούς συναδέλφους.

Κριτήριό μας πάντα ήταν και είναι το συμφέρον των εργαζομένων, η αποκάλυψη των εργοδοτικών σχεδιασμών και η οργάνωση των αγώνων για τη διασφάλιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Και ειδικά αυτό το τελευταίο, η οργάνωση των αγώνων, η συνέπεια και η αγωνιστική στάση που κρατάμε, είναι αυτό που μέτρησε περισσότερο ώστε περισσότεροι συνάδελφοι με την ψήφο τους να μας επιβραβεύσουν. Και μάλιστα η παράταξή μας αύξησε τις ψήφους της όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε Πανελλαδικό επίπεδο, σε πείσμα όσων πρόβλεπαν (και εύχονταν) να χάσουμε δυνάμεις, επειδή μια δήθεν «αριστερή και ανεξάρτητη» παράταξη που κατέβηκε για πρώτη φορά στις εκλογές, θα «κόνταινε» τη δύναμή μας.

Ας δούμε όμως, είναι όντως «αριστερή και ανεξάρτητη» μια παράταξη που με περίσσιο θράσος καταγγέλλει την ΕΝΙΑΙΑ στην ανακοίνωσή της για συμβιβασμό αφού όπως έγραψαν «ευλογούμε τη Διοίκηση του ΤΥΠΕΤ» και ότι «έχουμε διαχειριστική λογική», την ίδια στιγμή που εκείνοι ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΑΝ ΑΧΝΑ στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΥΠΕΤ όταν τους προκαλέσαμε να εξηγήσουν και να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες τους; Αλήθεια, εσείς «ανεξάρτητοι» και «αριστεροί», πότε ακριβώς η ΕΝΙΑΙΑ ευλόγησε τη Διοίκηση του ΤΥΠΕΤ; Στην ανακοίνωση που αναφέρεστε (ημερομηνία 11.4.24) ξεκάθαρα γράφουμε ότι όσα έχει υλοποιήσει η Διοίκηση του ΤΥΠΕΤ γίνονται:

ü  σε διαφορετική από τα συμφέροντά μας κατεύθυνση,

ü  με μεγάλο κόστος για τους ασφαλισμένους,

ü  έχοντας διεκδικήσει ποσά για το ΤΥΠΕΤ δίνοντας ανταλλάγματα στη Διοίκηση της τράπεζας,

ü  δημιουργώντας άνοιγμα σε ιδιώτες βάζοντας έτσι σε δεύτερη μοίρα τις περισσότερες φορές τους ασφαλισμένους.

Η θέση μας είναι ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και για το ΤΥΠΕΤ και να θέτουμε προτάσεις. Με αυτό το σκεπτικό τοποθετηθήκαμε και στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Καταθέσαμε δηλαδή το σκεπτικό με το οποίο θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο Ταμείο και θα δρούμε, θα κάνουμε κριτική και θα οργανώνουμε τον αγώνα των συναδέλφων.

Για πείτε μας «αριστεροί και ανεξάρτητοι» τι ακριβώς εννοείτε όταν λέτε ότι έχουμε «διαχειριστική λογική»; Ποιος σας είπε ότι όταν παλεύεις και οργανώνεις αγώνες για τη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, δεν μπορείς ταυτόχρονα να έχεις συγκεκριμένες θέσεις για το αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο στο οποίο ανήκεις; Και μάλιστα δεν είναι και πολύ ειλικρινές και «ανεξάρτητο» το να καταγγέλλεις όσους -όχι μόνο μες στην πανδημία αλλά και μετά- οργανώνουν και συμμετέχουν σε αγώνες ενάντια στην υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων. Δεν σας είδαμε τόσα χρόνια πουθενά, ούτε έξω από το Υπουργείο Υγείας ούτε έξω από τα μεγάλα Νοσοκομεία, όταν μαζί με γιατρούς και νοσηλευτές τα βάλαμε με την κυβέρνηση της ΝΔ. Και εξάλλου, αν τόσο πολύ σας ενόχλησαν τα συγκεκριμένα που προβάλαμε για το ΤΥΠΕΤ, θα μπορούσατε απλά να μην τα «κοπιάρετε»!

Φυσικά, εμείς ως ΕΝΙΑΙΑ δεν θα υποδείξουμε σε καμία παράταξη τα θέματα με τα οποία θα καταπιάνεται στις ανακοινώσεις της και το πού θα «στρέφει τα βέλη της». Κάθε παράταξη μπορεί να ασκεί κριτική… ή και να αντιγράφει, αν θεωρεί ότι δεν έχει τί να πει από μόνη της ή αν θεωρεί ότι συμφωνεί με μία άλλη παράταξη. Πάντως «ανεξάρτητες, αριστερές κινήσεις» δεν χρησιμοποιούν τα ψέματα και τις συκοφαντίες με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων. Ιστορικά, αυτές οι πρακτικές ακολουθήθηκαν από άλλους πολιτικούς χώρους, λίγο πιο «εξαρτημένους» και λίγο πιο «δεξιούς»! Όμως τι να περιμένεις από μια παράταξη που επικοινωνεί προφανέστατα, επηρεάζεται και εν τέλει καθοδηγείται άμεσα ή έμμεσα από την ΠΑΣΚΕ του Παναγόπουλου.

Δυστυχώς, συνάδελφοι, σε αυτή την πολύπαθη ΕΤΕ (και δη στο ΣΥΕΤΕ) δεν έχουμε μόνο μια ΠΑΣΚΕ να αντιμετωπίσουμε (αυτή της μη Παναγόπουλου, της ΔΗΣΥΕ). Έφτιαξαν για τους δικούς τους λόγους και την ΠΑΣΚΕ2 (Παναγόπουλου/ Πούπκου) και πλέον έχουν για συμπαραστάτη την Πρόταση Προοπτικής για να συνεχίσουν όλοι μαζί το θεάρεστο έργο της διαχείρισης, των μη αγώνων, της συκοφαντίας. Να σας προτείνουμε λοιπόν, τώρα που και το πολιτικό σκηνικό το επιτρέπει και που τα κόμματά σας επιδιώκουν τη συνένωση, να ενωθείτε κι εσείς.

Μάλιστα σας έχουμε και έτοιμο συνεταίρο, τη ΔΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά), που μη μπορώντας να δικαιολογήσει την εκλογική της πτώση και το χάσιμο της μίας έδρας, έγραψε στην ανακοίνωση της ότι το ποσοστό της ΕΝΙΑΙΑΣ δεν ακολούθησε την άνοδο του ποσοστού του ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές. Καταλαβαίνουμε ότι δε θα έπρεπε στο σπίτι του κρεμασμένου να μιλάμε για σκοινί, όμως ας αθροίσετε αγαπητοί συνάδελφοι τα πράγματι μειωμένα ποσοστά των ΣΥΡΙΖΑ (14,92%) και ΝΕ.ΑΡ (2,45%) στις Ευρωεκλογές, και θα διαπιστώσετε ότι εκεί και αν δεν βγαίνει το άθροισμα (17,37%, έναντι του 7,94% της ΔΑΣ στις εκλογές του ΤΥΠΕΤ).

Κι επειδή στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΥΠΕΤ, για τη συγκρότησή του σε σώμα και την ανάδειξη του νέου Προεδρείου, ως ΕΝΙΑΙΑ ήμασταν η μόνη παράταξη που προτείναμε αντιπροσωπευτικό Προεδρείο, να εκπροσωπηθούν δηλαδή και οι οκτώ παρατάξεις που εκλέχτηκαν (με τη δημιουργία δύο ακόμα θέσεων στο Προεδρείο, μιας που η πρόταση του πλειοψηφώντος Συμβούλου ήταν για 6μελές Προεδρείο), θα σας παρακαλούσαμε όλους εσάς που κόπτεστε για τη δημοκρατία και την αντιπροσωπευτικότητα στα όργανα του ΣΥΕΤΕ και του ΤΥΠΕΤ, να ξανακούσετε λίγο τις τοποθετήσεις σας.

Στην πρότασή μας για αντιπροσωπευτικό προεδρείο ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ (ούτε φυσικά η ΠΑΣΚΕ1 ούτε η ΔΑΚΕ, αλλά ούτε η ΠΑΣΚΕ2, και η ανερχόμενη ΠΑΣΚΕ3/ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή η ΔΑΣ). Έτσι, εκλέχτηκε με πλειοψηφία Προεδρείο, το οποίο αποτελείται από 5 μέλη της παράταξης της ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ1) και 1 μέλος της ΔΑΚΕ.

Τέλος, επειδή τα προβλήματα στην ΕΤΕ και στο ΤΥΠΕΤ είναι ακόμη εδώ και μετά τις εκλογές, εμείς αυτό που έχουμε να προβάλλουμε, όπως άλλωστε είχαμε δεσμευτεί και προεκλογικά, είναι ότι η ΕΝΙΑΙΑ θα συνεχίσει να είναι η μόνη φωνή που αποκαλύπτει, διεκδικεί και παλεύει. Και φυσικά, ακόμη πιο δυναμωμένοι θα δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας για να αναπτύσσονται αγώνες για την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.