Για τη Γενική Συνέλευση ΤΥΠΕΤ

 ENIAIA

 

 

Στη Γενική Συνέλευση (16.4.24) του ΤΥΠΕΤ καταψηφίζουμε τον Διοικητικό και Οικονομικό απολογισμό της πλειοψηφίας που έχει μετατρέψει το ταμείο μας σε σούπερ μάρκετ προϊόντων υγείας!

 

Στη φετινή γενική συνέλευση του ΤΥΠΕΤ (σημ. για ακόμη μια φορά η συνέλευση γίνεται μεσοβδόμαδα, αμέσως μετά το ωράριο, αποκλείοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων) ο απολογισμός της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου δεν θα είναι μόνο για τον προηγούμενο χρόνο. Πηγαίνοντας προς τις εκλογές όλες οι παρατάξεις θα θελήσουν να μας πείσουν ότι έκαναν ότι είναι «ανθρωπίνως δυνατό» για να «διατηρήσουν το ΤΥΠΕΤ», για να «σώσουν το ΤΥΠΕΤ», για να «αναστήσουν» ή «να μακροημερεύσουν το ΤΥΠΕΤ».

Όμως οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ έχουμε πλέον καταλάβει ότι οι επιλογές του παρελθόντος, το τζογάρισμα των αποθεματικών, οι μειωμένες εισφορές λόγω εθελουσιών έχουν υποβαθμίσει τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας που μας παρέχει το Ταμείο Υγείας. Αυτός είναι και ο λόγος που ως ΕΝΙΑΙΑ θα προτείνουμε στους ασφαλισμένους να καταψηφίσουν αυτόν τον Απολογισμό μετατροπής του Ταμείου μας σε μαγαζί παροχής ιατρικών υπηρεσιών με μοναδικό στόχο την επίτευξη κερδών και όχι την υγεία μας!

Δεν είναι ψέμα βεβαίως ότι η πλειοψηφία καταβάλει προσπάθεια για την επιβίωση του ΤΥΠΕΤ. Το ζήτημα όμως είναι:

  • Προς ποια κατεύθυνση αναζητείται η λύση;
  • Mε τί κόστος για τους ασφαλισμένους;
  • Φτάνει η ενίσχυση του Ταμείου με κάποια ποσά από την Τράπεζα, που τις περισσότερες φορές έρχεται σαν «όρος συμφωνίας» για κάποιο άλλο θέμα;
  • Φτάνει το «άνοιγμα» στους ιδιώτες, το οποίο φαίνεται να «βάζει σε δεύτερη μοίρα» τις περισσότερες φορές τους ασφαλισμένους του;
  • Οι υπηρεσίες που απολαμβάνουμε οι ασφαλισμένοι είναι ανάλογες των εισφορών, αλλά και των πραγματικών αναγκών μας;

Για παράδειγμα, είναι όντως θετική η εφαρμογή των ηλεκτρονικών ραντεβού. Αν όμως το πρώτο διαθέσιμο είναι ένα, δύο και τρεις μήνες μετά, ειδικά σε κάποιες ειδικότητες γιατρών, σε καμία περίπτωση ο ασφαλισμένος δεν απολαμβάνει ποιοτικές υπηρεσίες.

Ως ENIAIA διεκδικούμε, εδώ και χρόνια, προσλήψεις γιατρών (ο λιγοστός αριθμός τους μειώνεται κι άλλο μετά από τις συχνές αποχωρήσεις).

 Δεν είναι ψέμα ούτε ότι το ΤΥΠΕΤ είναι ίσως το μοναδικό ταμείο υγείας που καλύπτει οδοντιατρικές εργασίες. Ωστόσο πολύ πρόσφατα οι συνάδελφοι κληθήκαμε να πληρώσουμε πολλά παραπάνω χρήματα από ότι στο παρελθόν για οδοντιατρικές εργασίες, μιας και η Διοίκηση αποφάσισε να μετακυλήσει την αύξηση του κόστους των υλικών στους ασφαλισμένους.

Δεν είναι ψέμα ότι ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πολυϊατρείο της ΟΑΤΥΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ωστόσο οι συνάδελφοι στην περιφέρεια στερούνται την πρόσβαση σε μια σειρά υπηρεσιών υγείας, καθώς, εκτός από την Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχουν αλλού δομές του ΤΥΠΕΤ. Δεν θεωρούμε ότι η υπογραφή σύμβασης του Ταμείου με πολλά διαγνωστικά κέντρα στις πόλεις της Ελλάδας, χωρίς να εξεταστεί η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει το καθένα, είναι προς όφελος των ασφαλισμένων της περιφέρειας.

Συνάδελφοι, το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η συμμετοχή μας στην αγορά φαρμάκων και μάλιστα για κάποια φάρμακα, π.χ. αγχολυτικά, δεν υπάρχει καθόλου κάλυψη από το Ταμείο. Η εφαρμογή της πολιτικής αυτής στον τομέα του φαρμάκου δεν έχει επιβληθεί από το κράτος, δεν είναι υποχρεωτική. Είναι συνειδητή επιλογή της Διοίκησης να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο για τους ασφαλισμένους του. Και το ερώτημα που γεννάται είναι: Γιατί για παράδειγμα τα αγχολυτικά, φάρμακα που η χρήση τους έχει αυξηθεί, να μην συνταγογραφούνται και να αποζημιώνονται;

Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στον τρόπο λειτουργίας της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου προς τα υπόλοιπα μέλη του. Οι παρατάξεις που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο καλούνται συχνά να τοποθετηθούν και να πάρουν αποφάσεις για διάφορα θέματα, χωρίς να δίνεται αντίστοιχη πρόσβαση σε στοιχεία, τις περισσότερες φορές στο όνομα των «προσωπικών δεδομένων». Ούτε καν τη σύνθεση του προσωπικού του Ταμείου δεν επιτρέπουν στις παρατάξεις να γνωρίζουν, πόσοι είναι μισθωτοί εργαζόμενοι, πόσοι με μπλοκάκι, ποιοι αμείβονται με vouchers κλπ.

Ως ΕΝΙΑΙΑ όλο αυτό το διάστημα όχι μόνο προσπαθήσαμε να αποκρούσουμε τα εμπόδια που επέβαλε η πλειοψηφία στην άντληση στοιχείων, αλλά προσπαθήσαμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο Ταμείο, να αποκαλύπτουμε όσα συνέβαιναν και να καταθέτουμε προτάσεις, πάντα έχοντας ως αρχή μας ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

 
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αμέσως μόλις δημιουργήθηκαν συνθήκες «κανονικότητας» στην Τράπεζα, προτείναμε την επαναλειτουργία των περιφερειακών ιατρείων που τόσο είχαν ανάγκη οι συνάδελφοι. Η απάντηση που λαμβάναμε ήταν ότι η Τράπεζα δεν επιτρέπει την επαναλειτουργία των ιατρείων. Τους τελευταίους μήνες ξεκίνησε πάλι η λειτουργία τους.


Εδώ και χρόνια έχουμε προτείνει προγράμματα που τώρα υλοποιεί η Διοίκηση του ΤΥΠΕΤ, όπως είναι ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος και η προληπτική οδοντιατρική για παιδιά.

Προτείναμε να δημιουργηθεί πολυϊατρείο, αντίστοιχο του Ηρακλείου, στην Δυτική Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών των συναδέλφων σε μια τόσο μεγάλη περιφέρεια.

Συνάδελφοι,

Κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο έντονη η ανησυχία των συναδέλφων για την κατάσταση στο χώρο της υγείας γενικά, αλλά και ειδικά στο Ταμείο Υγείας. Η πανδημία στάθηκε η αφορμή για να αποκαλυφθεί η «γύμνια» του δημόσιου συστήματος υγείας, που όμως σε αυτό τελικά στηρίχθηκε η αντιμετώπισή της. Και την ίδια στιγμή αποκαλύφθηκε ότι όταν η υγεία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, όταν μπαίνει στο ζύγι του κόστους – οφέλους, τότε ο λαός είναι αυτός που βγαίνει χαμένος, την ιδία στιγμή που μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στο χώρο της υγείας βγαίνουν πολλαπλά κερδισμένοι. Από τότε και μέχρι σήμερα συνεχίζεται η απαξίωση και η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας. Όχι μόνο δεν γίνονται προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά συχνά ακούμε για γιατρούς και νοσοκόμους που καταρρέουν μετά από ατελείωτες ώρες εφημεριών, ενώ καταργούνται ολόκληρες μονάδες ειδικοτήτων μέσα στα. Το «κερασάκι» ήρθε με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα απογευματινά, επί πληρωμή χειρουργεία.

 

Διεκδικούμε:

  • Ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας που παρέχει το ΤΥΠΕΤ σε μας και τις οικογένειές μας.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας
  • Όλοι οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων να εγγράφονται ως μέλη του ΤΥΠΕΤ, γεγονός που θα φέρει και αύξηση εισφορών.
  • Η Τράπεζα να καλύψει πραγματικά το έλλειμμα που δημιουργείται από τις μειωμένες εισφορές όσων αποχωρούν, αφού αποφασίζει και υλοποιεί προγράμματα εθελούσια εξόδου.