ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ



ENIAIA 

29.2.2024

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ – ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ!

Χαιρετίζουμε τις χιλιάδες εργαζομένων στην ΕΤΕ και τις άλλες τράπεζες που συμμετείχαν στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 28 Φλεβάρη για μέτρα απέναντι στην ακρίβεια, για Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς και δουλειά με αξιοπρέπεια, για τη προστασία του εισοδήματος μας. Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους που ενώθηκαν στο μαζικό και απέραντο ποτάμι απεργών στο κέντρο της Αθήνας και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Πάτρα, τη Λάρισα και αλλού.

Έναν χρόνο μετά το τραγικό κρατικό και εργοδοτικό έγκλημα στα Τέμπη, χιλιάδες λαού βροντοφώναξαν για άλλη μια φορά “ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” και απαίτησαν ξανά ακόμα πιο δυνατά να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, να καταδικαστεί η πολιτική του κέρδους και της εμπορευματοποίησης των πάντων.

Απόντες για άλλη μια φορά ήταν η θλιβερή ηγεσία από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, όπου δε στήριξαν την απεργία με σκοπό να βγάλουν “λάδι” την κυβέρνηση στη προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη, αλλά και τους εργοδότες μας για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς.

Στέλνουμε μήνυμα σε όλους τους εργοδότες, στους μεγαλομετόχους που μοιράζονται τα εκατομμύρια των μερισμάτων κάθε χρόνο και που φέτος στοχεύουν σε ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας, ότι ο αγώνας μας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί μέσα στους χώρους δουλειάς.

Η μάχη για να αποκαλύψουμε το μεγάλο “παραμύθι” του κοινωνικού δήθεν χαρακτήρα των τραπεζών θα συνεχιστεί, για να μην περνάει πουθενά το ψέμα και η κοροϊδία της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Γιατί πλέον κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου αμείβονται με μισθούς στα επίπεδα του 2012 και εργασιακές σχέσεις λάστιχο, όπου πλέον ένας εργαζόμενος κάνει τη δουλειά για τρεις, την ίδια στιγμή που οι τράπεζες αυγατίζουν τα κέρδη τους βγάζοντας κι από τη μύγα ξίγκι (αρκεί για μια μέρα να σταθεί κανείς στην ουρά στα ταμεία για να ακούσει τα παράπονα των πελατών για τις απίστευτες προμήθειες και τα θεόρατα επιτόκια) ή ακόμη χειρότερα να αναλογιστούμε πόσα λαϊκά σπίτια έχουν πλειστηριαστεί ή πόσες μικρές επιχειρήσεις έχουν κατασχεθεί και πόσα χιλιάδες είναι ακόμη στην ουρά.

Συνάδελφοι,

Ήρθε η ώρα να αυξηθούν οι μισθοί μας και να δουλεύουμε ανθρώπινα! Απαιτούμε τώρα αύξηση του βασικού μας μισθού κατά 10% και ταυτόχρονη επαναφορά του επιδόματος ισολογισμού, με αναδρομική καταβολή της κλεμμένης μας επί 12 χρόνια πολυετίας (τριετίες)!

Ήρθε η ώρα να επιβάλλουμε το δίκιο ΟΛΩΝ των εργαζομένων στην ΕΤΕ. Δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε να υπάρχουν εργαζόμενοι στην τράπεζα που ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ η Διοίκηση δεν εντάσσει στον Κανονισμό Εργασίας. Τώρα να ενταχθούν στον Κανονισμό εργασίας όλοι οι συνάδελφοι από το πρόγραμμα ΙΚΥ, από τις συνεταιριστικές τράπεζες, τέκνα συναδέλφων που δεν έχουν με διάφορες προφάσεις ενταχθεί στον Κανονισμό.

Δεν γίνεται να επιτρέπουμε άλλο να παίζονται παιχνίδια στις πλάτες των συναδέλφων μας. Να αφήσει τα φτηνά κόλπα η τράπεζα που επιμένει να μπλέκει την ένταξη αυτών των συναδέλφων στη συζήτηση για κατάργηση δικαιωμάτων μας μέσα από τον Κανονισμό Εργασίας. Η ένταξή τους να γίνει ΤΩΡΑ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από την πορεία συζήτησης και διαπραγμάτευσης των όρων του Κανονισμού. Ο ΣΥΕΤΕ οφείλει να πάρει ΑΜΕΣΑ πρωτοβουλίες ώστε οι συνάδελφοι να πάψουν να είναι ασυνδικάλιστοι. Να τους κάνει ΤΩΡΑ μέλη του.

Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε άμεσα προσλήψεις μόνιμου τακτικού προσωπικού, γιατί είμαστε πολύ λίγοι για να βγάλουμε τόσο όγκο δουλειάς. Γιατί οι άπιαστοι στόχοι της τράπεζας περνάνε συνέχεια πάνω από τις πλάτες ολοένα και λιγότερων εργαζομένων. Να καταργηθεί το απαράδεκτο καθεστώς της ενοικιασμένης εργασίας - σκλαβιάς. Η τράπεζα οφείλει να προσλάβει ΟΛΟΥΣ τους νοικιασμένους συναδέλφους μας!

Συνάδελφοι,

Η ΕΝΙΑΙΑ θα επιμείνει με όλες της τις δυνάμεις στην πρόταση που κατέθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ για κλιμάκωση του αγώνα, με νέες κινητοποιήσεις, νέα απεργία μέσα στο Μάρτη.

Οι αποφάσεις των εργαζομένων στα καταστήματα της ΕΤΕ όλο το προηγούμενο διάστημα δείχνει τις διαθέσεις. Καλούμε τις ΕΑΚ τώρα να οργανώσουν Γενικές συνελεύσεις, τους εργαζόμενους της ΕΤΕ να μην εφησυχάσουν.

 

Να αξιοποιήσουμε την τεράστια επιτυχία της απεργίας της 28 Φλεβάρη, να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί!