ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΜΑΣ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

 

ΕΝΙΑΙΑ


11.1.2024

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΜΑΣ  ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,

Ευχόμαστε σε όλους Καλή Χρονιά με υγεία – Χρόνια Πολλά!

Με το καλημέρα της νέας χρονιάς οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με σοβαρές εξελίξεις που αφορούν από τη μια στη διαπραγμάτευση ΣΥΕΤΕ - Διοίκησης για την αλλαγή του κανονισμού εργασίας και από την άλλη στην ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση των οικονομικών μας. Ταυτόχρονα με την συνεχιζόμενη ακρίβεια σε όλα τα είδη πλατιάς κατανάλωσης και τα «πολύχρωμα» τιμολόγια ρεύματος βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο αντιμέτωποι με «άδεια πορτοφόλια» στα μέσα κάθε μήνα.

Τα «χαρτζιλίκια» που μας δίνει η τράπεζα όποτε θέλει (που παρεμπιπτόντως δεν πήραμε ούτε για τα κάλαντα φέτος, όπως πολλοί ανάμεναν) δεν μπορούν να καλύψουν τις μηνιαίες ανάγκες των οικογενειών μας. Και όσο κι αν περίτεχνα προσπαθούν να το κρύψουν, οι Εθνικάριοι γνωρίζουμε «από τα μέσα» το χάσμα που μεγαλώνει μεταξύ κερδοφορίας του Ομίλου και δικών μας οικονομικών. Δεν είναι τυχαίο ότι τη στιγμή που οι εργαζόμενοι παρακαλούν για ένα χαρτζιλίκι, η Διοίκηση επιλέγει να χαρίσει «χαρτζιλίκι» περίπου 13,7 εκ ευρώ(!) σε 137 επιλεγμένους μετόχους...

ΣΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΕΤΕ Η ΕΝΙΑΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΑΧΗΤΙΚΗ, ΜΑΖΙΚΗ  ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 28/2/24 ΓΙΑ:

-   ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

- ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΤΑ 10%

Απ’ την άλλη, η συζήτηση για τις αλλαγές στο κανονισμό εργασίας δεν ξεκίνησε τώρα. Ήδη από το 2020 η διοίκηση έχει δείξει τις προθέσεις της και η ΕΝΙΑΙΑ έχει όλο αυτό το διάστημα αποκαλύψει με ανακοινώσεις της τον σχεδιασμό της εργοδοσίας. Ωστόσο, οι αντιδραστικές αλλαγές που δρομολογούνται χρειάζεται να μας βρουν σε ετοιμότητα για αγωνιστική διεκδίκηση και μαχητική υπεράσπιση των κατοχυρωμένων εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

 

Καλούμε το ΣΥΕΤΕ και όλους τους εργαζόμενους να αντισταθούμε για να μην περάσουν αντιδραστικές αλλαγές στον κανονισμό εργασίας. Παλεύουμε για την υπογραφή Κανονισμού Εργασίας που να έχει ισχύ σε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ στην τράπεζα, με κατάργηση των πολλαπλών εργασιακών σχέσεων.

Είμαστε ενάντια στην πρόθεση της τράπεζας να κανονικοποιήσει το αίσχος  που έχει επιβάλει στον τρόπο προσλήψεων, δηλαδή τη δυνατότητα η ΕΤΕ να προσλαμβάνει προσωπικό για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας από την αγορά, κατά το δοκούν και με αδιαφανείς διαδικασίες. Οι προσλήψεις πρέπει να γίνονται αξιοκρατικά, με διαφάνεια, με τον ίδιο τρόπο για όλους. Όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν για λογαριασμό της τράπεζας να ενταχθούν στον Κανονισμό Εργασίας, να μπει ένα τέλος στην απασχόληση μέσω τρίτων εταιρειών και στους εργαζομένους πολλών ταχυτήτων (ειδικοί συνεργάτες, απασχολούμενοι με μπλοκάκι, νοικιασμένη εργασία, συνεταιριστικές, ΙΚΥ κλπ).

Τους ξεκαθαρίζουμε ότι ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟΥ. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε δεν επηρεάζεται μόνο η υπηρεσιακή μας εξέλιξη αλλά και ο μισθός μας. Κι επειδή μπορεί να τους ανοίγει και η όρεξη για κατάργηση επιδομάτων κατά το πρότυπο άλλων τραπεζών (πχ ALPHABANK), η μόνη απάντηση που πρέπει να δοθεί είναι: Εδώ και τώρα αυξήσεις στο βασικό μισθό. Απαιτούμε να υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση με πραγματικές αυξήσεις. Η σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας/ αξιολόγησης που θέλει η διοίκηση να περάσει και με τον νέο κανονισμό πρέπει να μας βρει απέναντι.

Συνάδελφοι, στη συζήτηση που έχει ανοίξει η Διοίκηση για τον «εκσυγχρονισμό» του Κανονισμού προωθούνται αντιδραστικές αλλαγές μέσω επιμέρους άρθρων, πχ πειθαρχικά. Η επιδίωξη είναι, έχοντας στο οπλοστάσιό τους και τους αντεργατικούς νόμους των Κυβερνήσεων (βλ νόμος Χατζηδάκη) για τις απολύσεις, να μπορούν να απολύουν όποτε και όποιον δεν «ταιριάζει με το προφίλ του Ομίλου», χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά αντίλογος από το συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους.

Κι επειδή ο κατάλογος των αντιδραστικών ρυθμίσεων δε θα έχει τέλος όσο εμείς δεν αντιδρούμε δυναμικά, ως ΕΝΙΑΙΑ αντιπροτείνουμε και προβάλλουμε τον έναν και μόνο δρόμο που έχουμε οι εργαζόμενοι: το δρόμο της διεκδίκησης, το δρόμο των συλλογικών μαζικών αγώνων και της απεργιακής κλιμάκωσης!

Η 28 Φλεβάρη, μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη, να μην είναι μόνο μέρα πένθους, αλλά να μετατραπεί σε μέρα αγώνα για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα. Μια μέρα αγώνα που οι εργαζόμενοι όλης της χώρας αλλά και οι εργαζόμενοι στην ΕΤΕ θα διεκδικήσουμε αύξηση στο μισθό και τη συλλογική σύμβαση – υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων μέσα από τον Κανονισμό Εργασίας.

 

 

eniaiaete.blogspot.com

τηλέφωνα: 6973419392, 6951845378