ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ…

 


 ΕΝΙΑΙΑ

 

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ…



Τις προηγούμενες ημέρες προχώρησε η εφαρμογή της νέας κατηγοριοποίησης των καταστημάτων. Κατά την εφαρμογή της, όσοι συνάδελφοι διέθεταν κλιμάκιο ευθύνης είδαν να «συμπαρασύρεται» το κλιμάκιό τους αντίστοιχα στη νέα κατηγοριοποίηση. Έτσι, με βάση και τις θριαμβευτικές ανακοινώσεις της πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ, συνάδελφοι από 106 καταστήματα είδαν το κλιμάκιο τους να αναβαθμίζεται. Ενώ συνάδελφοι από 55 καταστήματα, λόγω πτώσης της κατηγορίας του καταστήματος, είδαν τα κλιμάκια τους σταθερά και «κολλημένα». Η δέσμευση της Διοίκησης μάλιστα για αυτούς είναι ότι, όσο παραμένουν στη θέση, στο κατάστημά τους, το κλιμάκιο τους θα διατηρηθεί ως έχει μέχρι τις 31/12/2024 (οπότε και θα εφαρμοστεί η νέα κατηγοριοποίηση).

 

Υπάρχουν όμως και ορισμένοι συνάδελφοι, οι οποίοι ενώ εργάζονται σε καταστήματα που ανέβηκαν κατηγορία, δεν είδαν την αντίστοιχη αύξηση στο κλιμάκιο τους. Πρόκειται για αυτούς που διαθέτουν τις λεγόμενες «προσωποπαγείς» θέσεις. Αφού η Διοίκηση της ΕΤΕ, βάση νέου οργανογράμματος, συγχώνευσε υπηρεσίες και κατάργησε θέσεις (υποδιευθυντών, εντεταλμένων, chief teller) προσέδωσε στη θέση ευθύνης αυτών των συναδέλφων τον χαρακτηρισμό «προσωποπαγής». Ο χαρακτηρισμός αυτός διατηρεί προσωρινά τα δικαιώματα (στην αμοιβή) και έχει τους συναδέλφους σε διαρκή ανασφάλεια (αφού η θέση τους δεν προβλέπεται να υπάρχει πλέον στην Τράπεζα). Για αυτό άλλωστε, πολλοί από αυτούς τους συναδέλφους «περιδιαβαίνουν» τα καταστήματα κάνοντας αναπληρώσεις. Και γι’ αυτό στα προγράμματα «εθελούσιων» των τελευταίων χρόνων, για τους συναδέλφους αυτούς προβλεπόταν «επιπλέον» αποζημίωση.

 

Προφανώς η Τράπεζα θέτει κάθε φορά τα δικά της κριτήρια για το πώς κατηγοριοποιεί καταστήματα, για το πώς δημιουργεί οργανογράμματα που εξυπηρετούν τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια ακόμα επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματά μας, δεν μπορούμε να ζούμε συνεχώς σε καθεστώς ανασφάλειας και φόβου. Οι συνάδελφοι στα καταστήματα δούλεψαν όλοι με υπομονή και συλλογικότητα. Αν ένα κατάστημα, στηριζόμενο στη δουλειά όλων των συναδέλφων ανέβηκε κατηγορία, αυτό πρέπει να αποτυπωθεί στο ανέβασμα των κλιμακίων όλων των στελεχών του, είτε έχουν οργανική θέση είτε προσωποπαγή.

 

Απαιτούμε άμεσα όλοι οι συνάδελφοι με κλιμάκιο, είτε έχουν οργανική θέση είτε προσωποπαγή είτε εργάζονται αυτό το χρονικό διάστημα με απόσπαση σε άλλο κατάστημα, να έχουν την εξέλιξη που ακολουθεί το κατάστημά τους.

Απαιτούμε άμεσα την τοποθέτηση των συναδέλφων με προσωποπαγή θέση σε θέσεις οργανικές, ώστε να πάψει πλέον το καθεστώς ανασφάλειας και εκφοβισμού.

 

 

 

Υ.Γ. Σε ό,τι αφορά την απάντηση που λάβαμε για την πρόταση της ΕΝΙΑΙΑΣ για αυξήσεις στο μισθό (με επαναδιαπραγμάτευση της επιχειρησιακής και κλαδικής μας σύμβασης ΤΩΡΑ) έχουμε να αντιπροτείνουμε το εξής ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ και ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ (άλλωστε έχει πολλάκις χρησιμοποιηθεί αυτή η τακτική από τον Σύλλογο και σε προηγούμενες περιπτώσεις): Αφού ΟΛΟΙ συμφωνούμε με τη διεκδίκηση της αύξησης του μισθού μας και τα «χαλάμε» μόνο στον τρόπο, γιατί δεν πάμε να διεκδικήσουμε την αύξηση με μια ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ή  «ειδική» σύμβαση»; Άλλωστε, σε αυτό όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΤΕ θα συμφωνήσουν και μάλιστα είναι και έτοιμοι να αγωνιστούν .