ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ

ΕΝΙΑΙΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ

                                                                                                                   22/2/2023

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στη συνάντηση του ΣΥΕΤΕ με τη Διεύθυνση Δικτύου, ένα πράγμα έγινε ξεκάθαρο: ότι η Διοίκηση θα εξακολουθεί να πειραματίζεται στις πλάτες των εργαζομένων και των δικαιωμάτων μας, θα κόβει και θα ράβει, χωρίς στην πραγματικότητα να έχει εκ των προτέρων ανακοινώσει κανένα σαφές και ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον των καταστημάτων και των εργαζομένων τους, και στην ουσία θα αυξάνει την κερδοφορία της κόβοντας επιδόματα, θέσεις, κλείνοντας καταστήματα.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης του ΣΥΕΤΕ με τη Διοίκηση για τα θέματα του Δικτύου δε μας εκπλήσσουν καθόλου. Είναι συνέχεια της δραματικής πια κατάστασης που βιώνουμε όλοι μας στο Δίκτυο και τις Διευθύνσεις.

-          Μας είπαν ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για κλείσιμο καταστημάτων εκ νέου, όμως αυτό το έχουμε ξανακούσει. Μας είπαν ότι για την ψηφιακή κάρτα τηρείται ο νόμος απαρέγκλιτα. Ο νόμος για την ψηφιακή κάρτα (νόμος Χατζηδάκη) του οποίου τα συγκεκριμένα άρθρα όλα τα αστικά κόμματα ψήφισαν δε βελτίωσε την εργασιακή μας ζωή. Οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα  ερχόμαστε αντιμέτωποι με πιέσεις να «χτυπήσουμε» την κάρτα μας και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε.

-          H παράταση της προθεσμίας για τις θέσεις chief teller έληξε στις 31/12/2022 με αποτέλεσμα δεκάδες συνάδελφοι, σε συνέχεια πολλών ακόμα που έχασαν θέση ευθύνης το προηγούμενο διάστημα, να βλέπουν το μισθό τους να μειώνεται. Συνάδελφοι, ας εφαρμόσει η Διοίκηση ό,τι σύστημα θέλει, ας το ονομάσει πελατοκεντρικό, tellerless, όπως θέλει, αρκεί να μη βάζει χέρι στην τσέπη μας. Δεν μας αρκεί το ευχολόγιο «να τακτοποιηθεί το θέμα». Απαιτούμε να σταματήσει η συνεχής μείωση του μισθού μας είτε κόβοντας επιδόματα είτε δίνοντας ψίχουλα μέσω voucher, αλλά καμία αύξηση στο μισθό μας.

Η ΕΝΙΑΙΑ έχει επανειλημμένα διατυπώσει τη θέση για άμεση επαναδιαπραγμάτευση της επιχειρησιακής σύμβασης, προκειμένου να καλύπτει τις πραγματικές μας ανάγκες. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ. Δεν μπορούμε να ζούμε με τα ψίχουλα των vouchers που μας πετάει είτε η Διοίκηση είτε οι κυβερνήσεις που εναλλάσσονται με ή χωρίς αυτοδυναμία, με ή χωρίς συνεργασίες.

-          Τα 9 «πιλοτικά» tellerless καταστήματα, σύμφωνα με τη Διοίκηση θα γίνουν 30 ή 40 μέσα στο 2023 – για την «εξυπηρέτηση» των πελατών, θα έχουν σαν αποτέλεσμα 30 ή 40 λιγότερους ταμίες, άρα 30 ή 40 συνάδελφοι θα χάσουν το επίδομα teller.

-          Έτσι «πιλοτικά» εφαρμόζεται η ηλεκτρονική υπογραφή στις ρυθμίσεις καταρχήν των καταναλωτικών δανείων και υποχρεωτικά στις εκδόσεις πιστωτικών καρτών – αναγκάζοντάς μας να χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο για κάθε εργασία – πιλοτικά μας «φοράνε» ό,τι έχουν σχεδιάσει, ξηλώνοντας σιγά σιγά το πουλόβερ των δικαιωμάτων μας.

-          Από την άλλη μεριά, τα corporate καταστήματα, που τώρα θα υπάγονται στην νέα διεύθυνση με πρόσφατη εγκύκλιο, θα αυξηθούν και μες στο επόμενο 3μηνο θα έχουμε τουλάχιστον 10 καταστήματα. Άφησαν μετέωρο, βέβαια, τι θα γίνει με την κατηγοριοποίηση αυτών των καταστημάτων, δεν είπαν λέξη για τα κριτήρια της κατηγοριοποίησης των καταστημάτων, αν δηλαδή θα εξαρτάται από το χαρτοφυλάκιο και όχι από τους στόχους, όπως αρκετά στελέχη βεβαιώνουν.

-          Οι συνάδελφοι του Δικτύου εξακολουθούν να αποκλείονται από όλες τις προκηρύξεις θέσεων για τις διευθύνσεις της Διοίκησης. Απαιτούμε άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Δίκτυο και Διοίκηση για να καλυφθούν όλα τα κενά, να δοθεί ένα τέλος στην εντατικοποίηση που τσακίζει κόκκαλα. Για να σταματήσει ο διαχωρισμός ανάμεσα στους συναδέλφους Δικτύου και Διοίκησης, για να σταματήσει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε μόνιμους και ενοικιαζόμενους συναδέλφους.

-          Οι 45 συνάδελφοι της OLYMPUS BANK βρίσκονται στον αέρα μετά το κλείσιμο της Συνεταιριστικής τράπεζας και τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου στην ΕΤΕ, αφού η Διοίκηση έκλεισε συμφωνία μόνο για τις καταθέσεις, αλλά όχι για τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, στα καταστήματα υποδοχής οι συνάδελφοι υποχρεώθηκαν να εργαστούν υπερωριακά μέχρι τις 5μμ. Στη συνάντηση ειπώθηκε από την πλευρά της διοίκησης ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για το προσωπικό της OLYMPUS BANK, ότι το προσωπικό ανήκει στον εκκαθαριστή και ότι θα «καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τους εργαζόμενους» … άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, δηλαδή…

Την ώρα που το Δίκτυο στενάζει από την εντατικοποίηση και την έλλειψη προσωπικού, την ώρα που οι τράπεζες κερδοφορούν σε βάρος του λαού πλειστηριάζοντας τα σπίτια μας, την ώρα που ο Άρειος Πάγος έδωσε το πράσινο φως στην επίσπευση των πλειστηριασμών από τα funds, η Εθνική Τράπεζα όχι μόνο δεν προχωρά σε προσλήψεις, αλλά στην ουσία συναινεί στις απολύσεις των συναδέλφων μας στην OLYMPUS BANK. 45 συνάδελφοι μας βρίσκονται άνεργοι, γιατί η ΕΤΕ «ξέχασε» να τους συμπεριλάβει στο πακέτο της συμφωνίας! Απαιτούμε η Τράπεζα να απορροφήσει τους 45 συναδέλφους και να τους τοποθετήσει κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Να μη διανοηθούν να τους τοποθετήσουν μακριά και έτσι τους εξωθήσουν σε παραίτηση, όπως έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στα περισσότερα ζητήματα, η Διοίκηση δε δεσμεύτηκε για τίποτα… Γενικότητες μόνο, του τύπου... "είμαστε ανοιχτοί και μέσα στα πλαίσια του γενικότερου προγραμματισμού θα δράσουμε..." Βέβαια, ο προγραμματισμός τους είναι ο εξής: ΔΕ θα μας πουν ποτέ τι σχεδιάζουν, θα περνάνε πάντα πιλοτικά όσα αντιδραστικά έχουν σχεδιάσει και εμείς οι εργαζόμενοι συνέχεια θα είμαστε οι χαμένοι της υπόθεσης.

Απαιτούμε άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν όλα τα κενά που έχουν προκύψει από τις πολιτικές της τράπεζας.

Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων που εργάζονται για λογαριασμό της Εθνικής  Τράπεζας.

Απαιτούμε η ΕΤΕ να απορροφήσει τους 45 συναδέλφους της OLYMPUS BANK και να τους τοποθετήσει κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Καμία καταστρατήγηση του ωραρίου. Να βάλουμε ένα τέλος στις πιέσεις της Διοίκησης για στόχους και καθημερινή εντατικοποίηση.

 

Υ.Γ. Θα επανέλθουμε με νέα ανακοίνωση για την πορεία συζήτησης για τον Κανονισμό Εργασίας