ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΕΝΙΑΙΑ

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Η χτεσινή απεργία ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη, με χιλιάδες κόσμου στους δρόμους να διαδηλώνουν απέναντι σε εργοδοσία, κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα που με την πολιτική τους καταδικάζουν το λαό και τους εργαζόμενους με μειώσεις μισθών, ακρίβεια, συρρίκνωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Και στην ΕΤΕ τα ποσοστά των απεργών ήταν μεγάλα, πάνω από 50% πανελλαδικά, αποδεικνύοντας στην πράξη από τη μία ότι οι συνάδελφοι είμαστε αγανακτισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί τόσο μέσα στην τράπεζα όσο και γενικότερα στην κοινωνία και από την άλλη ότι είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα.

 

Από την αρχή της εβδομάδας, έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ απειλών και εκβιασμών από τη διοίκηση της τράπεζας, με διάφορους και περίτεχνους τρόπους, προκειμένου να μη συμμετέχουμε σε αυτήν την απεργία. Χρησιμοποίησαν όλους τους τρόπους «πειθούς» είτε με το καρότο είτε με το μαστίγιο…

 

Ξεκίνησαν δύο εργάσιμες μέρες πριν την απεργία (όπως υποχρεούνται), οπότε και ενημέρωσαν τους συναδέλφους σε μια σειρά υπηρεσίες ότι θα τηλεργαστούν στις 9 Νοέμβρη. Ξεκάθαρα η τηλεργασία χρησιμοποιείται και ως εκβιαστικός απεργοσπαστικός μηχανισμός, δημιουργώντας κλίμα φόβου να απεργήσουμε και ταυτόχρονα κλίμα «διευκόλυνσης» του εργαζόμενου για να μην «ταλαιπωρηθεί» από την απεργία στα ΜΜΜ ή την κίνηση στους δρόμους.

 

Ταυτόχρονα, σε πολλές μονάδες και καταστήματα δόθηκαν οδηγίες για να δηλώσουμε μόνοι μας μέσω sap ή μέσω link από το κινητό την απουσία μας λόγω απεργίας, βάσει συγκεκριμένης εγκυκλίου. Βρέθηκε μάλιστα σύλλογος εργαζομένων σε ανακοίνωσή του να δώσει και “manual” πώς να το δηλώσουμε σαν καλά παιδιά, ουσιαστικά εξυπηρετώντας τη διοίκηση. Καλούμε τον ΣΥΕΤΕ να πάρει επίσημα θέση απέναντι σε αυτή την επιθετική στάση της διοίκησης να χτυπήσει τις απεργίες των εργαζομένων.

 

Η υποχρέωση της συνδικαλιστικής οργάνωσης που προκηρύσσει την απεργία και αναφέρεται στο νόμο επαρκεί για να δηλωθεί κάποιος απεργός. Δεν θα αποδεχτούμε τους εκβιασμούς στο όνομα του «εκσυγχρονισμού των διαδικασιών» και «της άμεσης, ενιαίας και έγκυρης ενημέρωσης του συστήματος». Δεν είναι τυχαίο που μία μόλις μέρα πριν την απεργία ρίξανε την εθελούσια, προκειμένου να θολώσουν τα νερά και «να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα».

 

Συνάδελφοι, καταδικάζουμε αυτές τις πρακτικές και δηλώνουμε ότι η απεργία είναι δικαίωμα και όπλο των εργαζομένων, θα την υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

 

Καλούμε τον ΣΥΕΤΕ να πρωτοστατήσει και να απαιτήσει να εξαιρεθεί από την εγκύκλιο η υποχρέωση δήλωσης σε απεργία ή στάση εργασίας (ΚΩΔ. 3001, 9STA) από τον ίδιο τον εργαζόμενο, γιατί αυτό μόνο εκβιαστικά λειτουργεί σε βάρος του ίδιου του εργαζόμενου και της επιτυχίας της απεργίας. Είναι ένας ακόμα μηχανισμός για να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους, να χτυπήσουν το εργατικό κίνημα και τις κινητοποιήσεις του.

 

ΔΕΝ ΑΠΕΜΠΟΛΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

 

ΔΕ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΛΑΤΕΣ ΣΕ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ

 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ