ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΗ «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ» ΑΠΟΣΧΙΣΗ...

 

ΕΝΙΑΙΑ

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΧΙΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

-----------------------

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΗ «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ» ΑΠΟΣΧΙΣΗ...

 

5.10.22

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Κατά πολλούς έπεσε και το τελευταίο κάστρο των τραπεζών μετά και την απόφαση της διοίκησης της ΕΤΕ να προχωρήσει σε απόσχιση τμήματος (της Διεύθυνσης Καρτών). Κατά τη γνώμη μας βέβαια ήταν θέμα χρόνου και «πολιτικών αποφάσεων και συμφωνιών» το να προστεθεί και η ΕΤΕ στις τράπεζες αυτές που, αξιοποιώντας τους νόμους που απλόχερα τους χάρισαν όλες οι προηγούμενες και νυν κυβερνήσεις, καταπατούν και τσακίζουν τα εργασιακά και μισθολογικά μας δικαιώματα προκειμένου να αυξήσουν κέρδη.

Τόσο η Κυβέρνηση της ΝΔ που θεσμοθέτησε το νόμο των αποσχίσεων ήδη από το 2002 (ΠΔ 178/2002) όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ που με νόμο το 2019 (ν.4601) έλυσε και τις παραμικρές «γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες» που ταλαιπωρούσαν τις τράπεζες, έχουν τεράστιες ευθύνες για όσα σήμερα συμβαίνουν με τις αποσχίσεις. Εκατοντάδες τραπεζοϋπάλληλοι εν μία νυκτί βρέθηκαν εκτός κλαδικών συμβάσεων, έχασαν μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα δεκαετιών και αναγκάστηκαν σε «εθελοντικές» παραιτήσεις με τη συμφωνία συνδικαλιστικών οργάνων όλων των τραπεζών και της ΟΤΟΕ.

 Έτσι, οι αντιπροσωπευτικοί σύλλογοι σε ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ALPHABANK και EUROBANK όλο το προηγούμενο διάστημα υπέγραψαν συμφωνίες «εθελοντικού» χαρακτήρα αποσχίσεων, την ίδια στιγμή που η Διοίκηση της ΕΤΕ διαμήνυε ότι δε θα προβεί σε τέτοιου είδους επιθετικές πρακτικές, ενώ η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ έσκιζε τα ιμάτιά της ότι «ο ΣΥΕΤΕ δεν είναι σαν τους άλλους και θα διασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα των Εθνικάριων...»

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΜΩΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ…

Στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ την περασμένη βδομάδα, ο Σύλλογος κατά πλειοψηφία πήρε μια απόφαση που ανοίγει το δρόμο των αποσχίσεων και στην ΕΤΕ. Με πασπάλισμα πολλών δημοκρατικών και εθελοντικών εκφράσεων μετονομάστηκε η απόσχιση ως εθελοντική αποχώρηση, η κατάργηση κλαδικής σύμβασης σε προστασία της εργασίας, το θεσπισμένο 37ωρο σε 40ωρο κλπ. Μάλιστα, είχαν το θράσος να κατηγορήσουν όσους διαφωνήσαμε με αυτή τη συμφωνία ως καιροσκόπους που διακατέχονται από μικροπαραταξιακές λογικές, ότι έχουμε εμμονές και δογματισμούς...

Αυτοί που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν οργάνωσαν ούτε μια δράση ενάντια στην απόσχιση, που μας κατήγγειλαν ότι κινδυνολογούμε όταν βγάζαμε ανακοινώσεις για την εξέλιξη, που μας καλούσαν να βγάλουμε κι εμείς το σκασμό γιατί «...δε πρέπει να μιλάμε για απόσχιση όσο η τράπεζα δεν το ανακοινώνει επίσημα», μην τυχόν και της βάλουμε καμιά ιδέα εμείς (!), έχουν το θράσος να μιλούν για αξίες και αρχές. Επικαλούνται την πίστη στη δύναμη των εργαζομένων, αυτών δηλαδή που ούτε καν ρώτησαν αν θέλουν να αντιδράσουν ούτε καν τους ενημέρωσαν ότι ήρθαν σε συμφωνία.

Η ΕΝΙΑΙΑ έχει δημόσια τοποθετηθεί έγκαιρα ΚΑΤΑ της απόσχισης, όπως κι αν αυτή ονομαστεί. Η εμπειρία από τις αποσχίσεις στον τραπεζικό κλάδο την τελευταία 5ετία έχει ήδη γίνει κτήμα και στους Εθνικάριους. Όταν η τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ και οι άλλες που ακολούθησαν, απέλυαν ή έδιωχναν εκτός νομού όσους εθελοντικά δε συμμετείχαν στη διαδικασία της απόσχισης ήξεραν ότι ταυτόχρονα απευθύνονται σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Ήξεραν ότι στο μέλλον με αυτές τις πολιτικές και οι εργαζόμενοι στην ΕΤΕ θα βρεθούν στο δίλημμα, επιλέγοντας τη λογική του μικρότερου κακού, να αποδεχτούν εθελοντικά την απόσχιση ή να βρεθούν ενδεχομένως χωρίς αντικείμενο εργασίας! Έτσι εθελοντικά άλλωστε γίνονται όλα αυτά τα χρόνια και οι «εθελούσιες»  στις τράπεζες. Και εκεί η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ επιμένει να επιχειρηματολογεί με βάση την «ατομική ευθύνη» που έχει ο κάθε εργαζόμενος. Νίπτουν τας χείρας και όλα καλά καμωμένα!

Ουσιαστικά, με τις αποσχίσεις:

-          Δεν ισχύει η κλαδική ΣΣΕ, παρά μόνο για το βασικό μισθό και για όσο διαρκεί αυτή η κλαδική. Για όλους τους άλλους όρους της σύμβασής μας, πχ ωράριο, ασφαλιστικά δικαιώματα, ισχύουν ό,τι συμφωνήσουν ατομικά ή με επιχειρησιακή ΣΣΕ με την νέα εταιρεία.

-          Μένουν όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι στην τράπεζα για να καλύψουν αυξημένες εργασιακές ανάγκες, οι ελλείψεις είναι ακόμα πιο εμφανείς, η εντατικοποίηση σπάει ρεκόρ. Και όσον αφορά τη γελοία επιχειρηματολογία που ακούστηκε από αρκετά μέλη του ΔΣ ότι «η συγκεκριμένη απόσχιση αφορά πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων και ότι τώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί ο ΣΥΕΤΕ για να αποκρούσει ενδεχόμενη μεγαλύτερης κλίμακας απόσχιση», η απάντηση μπορεί κάλλιστα να δοθεί ξανά από την πείρα του κλάδου. Ας πάνε να δουν πόσες αποσχίσεις έχουν ακολουθήσει οι τράπεζες από το 2017 και μετά, παρά τις όποιες «συμφέρουσες» συμφωνίες έχουν και εκεί κάνει τα αντιπροσωπευτικά σωματεία και η ΟΤΟΕ.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ – ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ

ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΟΡΙΖΟΥΝ

Στη συνεδρίαση του ΔΣ η ΕΝΙΑΙΑ πρότεινε να παρθεί απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση μέσα στον Οκτώβρη ενάντια στην απόσχιση, να μπει ξεχωριστό θέμα στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης του ΣΥΕΤΕ το θέμα της συμφωνίας. Τέλος, η απεργία της 9 Νοέμβρη να  ενταχθεί σε ένα συνολικότερο αγωνιστικό και διεκδικητικό σχέδιο δράσης του ΣΥΕΤΕ ενάντια στις αποσχίσεις, την ακρίβεια, τη χειροτέρευση των όρων εργασίας μας.

Οι εργαζόμενοι της ΕΤΕ στους χώρους δουλειάς να συζητήσουν για την προετοιμασία της απεργίας, να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, να κάνουν γενικές συνελεύσεις και να διεκδικήσουν αυξήσεις στο μισθό, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, φρένο στις αποσχίσεις και τις εθελούσιες.

 

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ