ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΦΑΠΑΞ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ

 ENIAIA

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΦΑΠΑΞ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ

Η αλήθεια είναι ότι αν κάποιος θελήσει να καταλάβει από τις ανακοινώσεις των παρατάξεων και του ΣΥΕΤΕ τι ακριβώς έγινε με το ταμείο εφάπαξ (ΤΑΠΕΤΕ) ιδιαίτερα στο τελευταίο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ, δε θα μπορέσει να βγάλει ενιαίο και ασφαλές συμπέρασμα. Πρόκειται τελικά για μια «ιστορική συμφωνία», όπως κομπάζει η πλειοψηφία; Ειπώθηκαν αλήθεια «σταράτες κουβέντες» που μας έγραψε η Ανοιχτή Γραμμή – ΔΑΚΕ και άρα τώρα το εφάπαξ το μετατρέψαμε σε ασφαλές ταμείο; (και μάλιστα τρανό παράδειγμα, λέει, αποτελεί το Αμοιβαίο Κεφάλαιο ΔΗΛΟΣ(!). Ή μήπως υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ για τη μετατροπή του ταμείου σε ασφάλιση «της αβεβαιότητας, των χρηματιστηριακών αγορών, του διαχωρισμού... της ατομικής ευθύνης», όπως εύστοχα παρατηρεί η ΔΑΣ στην τελευταία της ανακοίνωση;  

Μάλιστα οι ΔΑΣ και ΜΠΡΟΣΤΑ (παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ Νο2 για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους) ήταν κάθετα αντίθετοι ενάντια στα επαγγελματικά ταμεία – έτσι ισχυρίστηκαν στις συνεδριάσεις και τις ανακοινώσεις τους – όμως λόγω... «υπευθυνότητας» αναγκάστηκαν (!) να κάνουν άλλη μια από αυτές τις συνηθισμένες κυβιστήσεις (κωλοτούμπες το λέει ο κόσμος) που μας έχουν συνηθίσει και τελικά ψήφισαν τα ίδια με αυτούς που κατηγορούν ότι «κάτι έδωσαν στην τράπεζα προκειμένου να τους δώσει τα 100 εκατομμύρια». Κι επειδή πολλοί μπορούν να επικαλεστούν την «υπευθυνότητα» και να ψηφίζουν όσα τελικά η τράπεζα ζητά για τα δικά της συμφέροντα, δε μπορεί να κατηγορείς όσους ψήφισαν τα ίδια με εσένα ότι «κάτι έδωσαν» ενώ εσύ να είσαι απλά «υπεύθυνος».  

Τη ΔΑΣ και τα στελέχη του ΜΠΡΟΣΤΑ, εδώ που τα λέμε, δεν μπορεί να τα βγάλεις εύκολα από το τσουβάλι των ευθυνών. ΜΑΖΙ ΤΑ ΨΗΦΙΣΑΝΕ ΟΛΑ.. Οι ίδιες παρατάξεις ήταν, τα ίδια πρόσωπα, και στο παρελθόν και σήμερα που πλειοψηφικά αποφάσιζαν στο όνομα του ρεαλιστικού και του «μη χείρον βέλτιστον» τη μια φορά να κουρευτεί η παροχή κατά 40% προκειμένου «να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα», την άλλη φορά να δίνεται η παροχή τμηματικά γιατί «δεν υπάρχει ρευστότητα», σήμερα να μετατρέψουμε το ταμείο σε επαγγελματικό κεφαλαιοποιητικού συστήματος, γιατί «δεν υπάρχει άλλη επιλογή»... 

ΔΗΣΥΕ - ΔΑΚΕ - ΔΑΣ ήταν και τότε και τώρα αυτοί που επέλεγαν πάντα να κρατήσουν «υπεύθυνη στάση» και κάθε φορά βρισκόμασταν με την πλάτη στον τοίχο να τρέχουμε να σώσουμε ό,τι σώζεται. Κι έτσι με αυτή την «υπευθυνότητα» βρεθήκαμε σήμερα να συζητάμε εφ’ όλης της ύλης για αλλαγή του καταστατικού του Ταμείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια την παροχή, την εισφορά, τη φορολόγηση, τη σύσταση της Διοίκησης του Ταμείου, τη βιωσιμότητα που θα κρίνεται κάθε φορά από τους όρους και τους νόμους του χρηματιστηρίου και της αγοράς.  

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΤΑΠΕΤΕ βρίσκεται στο στόχαστρο Κυβέρνησης, εργοδοσίας αλλά και ηγεσίας του ΣΥΕΤΕ. Ο νόμος που ψήφισε η ΝΔ πριν 2 περίπου μήνες ουσιαστικά επισφραγίζει το μέλλον του Ταμείου. Μόνιμη στόχευση των Κυβερνήσεων και των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) είναι η ενίσχυση του δεύτερου και τρίτου πυλώνα ασφάλισης, η ενίσχυση και εξάπλωση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), η παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

 Ποια είναι δηλαδή η εμμονή των Κυβερνήσεων; (για να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς μια προσφιλή τους έκφραση, με την οποία μας κατηγόρησαν επειδή έχουμε «εμμονή» με τον Κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης). Η εμμονή και στρατηγική τους είναι να επιβάλουν ένα αντιδραστικό και αντικοινωνικό σύστημα που απαλλάσσει το κράτος και την εργοδοσία και μετατρέπει την Ασφάλιση από κοινωνική σε ατομική ευθύνη.  

Αυτό το σύστημα άλλωστε έχουν υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση των μονοπωλίων και οι Κυβερνήσεις στις χώρες μέλη της. Εδώ στη χώρα μας με τους νόμους που έχουν ψηφίσει διαχρονικά οι Κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, το Ασφαλιστικό έχουν καταντήσει να το χαρακτηρίζουν ως οικονομοτεχνικό ζήτημα, μιας και όλοι αυτοί ως αφετηρία τους δεν έχουν την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Δηλαδή, μιλώντας εν προκειμένω για το ΤΑΠΕΤΕ, η συζήτηση δεν κινείται στο κατά πόσο και με ποιον τρόπο θα επιβάλουμε την υποχρέωση της τράπεζας να συνεχίζει να πληρώνει την παροχή (και μάλιστα επαυξημένη κατά 40% λέμε εμείς, όσο μας είχαν δηλαδή κλέψει με τις πλάτες των ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ, ΔΑΣ) με εγγυημένη παροχή επ’ αόριστον. Αντίθετα βρεθήκαμε σε ένα ΔΣ όπου οι παρατάξεις αυτών των κομμάτων κόπτονταν για το πώς το ΤΑΠΕΤΕ θα μετατραπεί σε Ταμείο επαγγελματικό, κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Όπως ακριβώς συνέβη σε δεκάδες άλλους ασφαλιστικούς φορείς εργαζομένων. 

Τι καταφέρνουν με αυτή τους την εμμονή;  Οι ασφαλισμένοι θα γνωρίζουν τι θα πληρώνουν ως εισφορές αλλά δε θα ξέρουν τι θα πάρουν ως παροχή ή σύνταξη. Κι αυτό γιατί οι εισφορές θα επενδύονται σε χρηματιστηριακά προϊόντα και οι αποδόσεις θα εξαρτώνται από την πορεία της οικονομίας. Έτσι, μια καπιταλιστική κρίση μπορεί να πτωχεύσει το ταμείο, όπως έχει και στο παρελθόν συμβεί σε τέτοιου είδους φορείς. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα σε Σουηδία και Δανία που χάθηκαν δις ευρώ εξαιτίας της χασούρας στο Χρηματιστήριο. 

Επιπλέον, με την υποχρέωση να αλλάξει το καταστατικό του Ταμείου μέχρι το τέλος του χρόνου, έχουμε να αναμένουμε ακόμη τα εξής: Αλλαγή του ποσοστού εισφοράς (Μέχρι στιγμής λειτουργούσε το ΤΑΠΕΤΕ με το αναδιανεμητικό συστημα, ήταν υποχρεωτική η συμμετοχή στο ταμείο για όλους τους εργαζόμενους στην ΕΤΕ και έβαζαν σε αυτό 5,5% εισφορά οι ασφαλισμένοι και 2% η τράπεζα). Τώρα, όπως μας ενημέρωσε η ίδια η Διοίκηση της ΕΤΕ, το ΤΑΠΕΤΕ επιδιώκουν να γίνει πιο «μοντέρνο» και ο καθένας να βάζει όσο ποσοστό θέλει στην ατομική του μερίδα, θα βάζει βεβαίως ένα ποσοστό και η τράπεζα, ίσως αναλογικά...., και ανάλογα με το πώς πήγαν οι επενδύσεις, στο τέλος της εργασίας, στη σύνταξη, θα παίρνει ο ασφαλισμένος κάποιο ποσό (είτε εφάπαξ είτε μηνιαίως σα συμπλήρωμα σύνταξης)! Με το εφάπαξ ποσό να φορολογείται παραπάνω ενώ το μηνιαίο λιγότερο...

 Ο νόμος που πέρασε η ΝΔ τον Δεκέμβρη αναγκάζει επίσης όλα τα ταμεία αλληλοβοήθειας από υποχρεωτικά να γίνουν εθελοντικής συμμετοχής, με συνέπεια στο ΤΑΥΦΕ για παράδειγμα των φαρμακοϋπαλλήλων, να υποστούν μειώσεις στις παροχές. Η πείρα δηλαδή από τέτοιου είδους εγχειρήματα υπάρχει διεθνώς και εγχώρια. Και δυστυχώς είναι αρνητική.

 Η ΕΝΙΑΙΑ τοποθετήθηκε με αρνητική ψήφο σε αυτό το εγχείρημα που κάθε άλλο παρά ιστορικής σημασίας μπορεί να χαρακτηριστεί. Από το Δεκέμβρη που πρωτοσυζητήθηκε το θέμα στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ είχαμε προτείνει να κάνουμε μια σειρά κινητοποιήσεων, να παραστούμε ως ΣΥΕΤΕ στις επιτροπές της Βουλής όπου συζητιόταν το νομοσχέδιο, να διεκδικήσουμε με απεργιακή κινητοποίηση, με συγκέντρωση και άλλες μορφές παρεμβάσεων ΝΑ ΜΗN ΨΗΦΙΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ. Από το Δεκέμβρη μέχρι τις 20 Μάρτη όπου έγινε το ΔΣ, χωρίς να γίνει καμία απολύτως αγωνιστική κινητοποίηση, δρομολογήθηκαν όλα εν κρυπτώ προκειμένου να αποφασίσει ο ΣΥΕΤΕ από κοινού με την τράπεζα τη μετατροπή του ΤΑΠΕΤΕ σε επαγγελματικό. Μάλιστα, στη συνεδρίαση του ΔΣ κληθήκαμε να αποφασίσουμε για το μέλλον του ταμείου χωρίς να έχουμε καν την αναλογιστική μελέτη, χωρίς να ξέρουμε ακριβώς τους όρους του νέου καταστατικού, το οποίο θα αλλάξει στο τέλος του χρόνου.  Οπότε, η ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ σημασίας διεκδίκηση που λέει και ο ΣΥΕΤΕ, ήταν ΑΠΑΙΤΗΣΗ της τράπεζας.  

Για ακόμη μία φορά η ΕΝΙΑΙΑ στο ΔΣ πρότεινε κινητοποιήσεις και αγώνα για να καταργηθεί αυτός ο απαράδεκτος νόμος που αναγκάζει το ταμειο μας να αλλάξει καταστατικό. Προτείναμε 28 Μάρτη να προκηρύξει ο ΣΥΕΤΕ απεργία με αυτό το αίτημα και φυσικά οι επόμενες απεργίες (στις 17 Απρίλη και 1η Μάη) να έχουν ως βασικό αίτημα την κατάργηση του απαράδεκτου αντιασφαλιστικού νόμου της ΝΔ και όλων των προηγούμενων που οδηγούν τα ταμεία μας σε πτώχευση, τις μισθολογικές αυξήσεις και την υπεράσπιση των όρων του Κανονισμού Εργασίας.

 

τηλέφωνα επικοινωνίας: 6973419392, 6951845378