Ενιαία 22.11.2023

 ENIAIA

22.11.23 

Μια μέρα πριν τη Γενική Συνέλευση του ΣΥΕΤΕ και με αφορμή την «επιτυχή έκβαση», όπως μας ενημέρωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος, της δημόσιας προσφοράς για τη διάθεση του 22% των μετοχών της ΕΤΕ από το ΤΧΣ, δεχτήκαμε στα μέηλ μας την ευχαριστήρια επιστολή του κ Μυλωνά για την καθοριστική μας συμβολή στο «εντυπωσιακό επενδυτικό ενδιαφέρον που οδήγησε σε υπερκάλυψη της προσφοράς κατά 8 φορές»! 

Η «συμβολή» αυτή των εργαζομένων βέβαια - το γνωρίζουμε όλοι - συνοδεύτηκε από την άχαρη καθημερινότητα στα καταστήματα της ΕΤΕ, τη συρρίκνωση του δικτύου, τη μείωση προσωπικού, μια σειρά σκληρών μέτρων και παραχωρήσεων που έχουν να κάνουν με το ίδιο μας το εισόδημα (πχ χάσιμο επιδομάτων λόγω κατάργησης θέσεων), αλλεπάλληλες μεταθέσεις και αποσπάσεις για να καλυφτούν κενά και πάει λέγοντας. Το βασικότερο όμως, αυτή η αποχώρηση του Ελληνικού Δημοσίου από τις συστημικές τράπεζες (και την ΕΤΕ) συνοδεύτηκε από τη χασούρα τουλάχιστον 40δις ευρώ για το Δημόσιο... 

Όπως γίνεται ΠΑΝΤΑ σε τέτοιες περιπτώσεις στον καπιταλισμό! Μια μεγάλη επιχείρηση όταν έχει χασούρα απευθύνεται στο ελληνικό δημόσιο και αυτό σπεύδει να τη σώσει επενδύοντας κρατικές μετοχές, και όταν η ίδια επιχείρηση αυξάνει την κερδοφορία της, το ελληνικό δημόσιο αποχωρεί και αφήνει τα κέρδη στους ιδιώτες για να πετύχει η «αναπτυξιακή πολιτική της χώρας»! Ανάλογες περιπτώσεις ζήσαμε με τη ΛΑΡΚΟ ή τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά πριν χρόνια, το ίδιο γίνεται και σήμερα στην ΕΤΕ και τις άλλες τράπεζες.  

Και μάλιστα, η παρουσία του δημοσίου όλα αυτά τα χρόνια στις τράπεζες δεν επηρέασε ούτε στο ελάχιστο την «κουλτούρα» της ΕΤΕ, όπως συνηθίζουν οι παρατάξεις της πλειοψηφίας να εξυμνούν. Αντίθετα μέσα σε αυτά τα χρόνια είχαμε τη πώληση των κόκκινων δανείων στα funds (γεγονός το οποίο οδήγησε και σε περισσότερους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και περιουσίας), τον νέο πτωχευτικό κώδικα, χιλιάδες αποχωρήσεις (εθελούσιες και μη) τραπεζοϋπαλλήλων, κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων ιδιαίτερα στην περιφέρεια με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία πληθυσμού κλπ.  

Όλα αυτά έγιναν όσο το δημόσιο είχε μεγάλο ποσοστό στην τράπεζα! Και το επαναλαμβάνουμε αυτό γιατί αποδεικνύεται περίτρανα πόσο αφελές και επικίνδυνα λάθος μπορεί να είναι το αίτημα που «αριστερές» κατά τα άλλα και«κεντρώες» παρατάξεις επιμένουν να προτάσσουν ως λύση για «Δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών» όπως γράφει η Πρόταση Προοπτικής (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), για «τραπεζικό σύστημα με τουλάχιστον μια τράπεζα δημόσιο πυλώνα (Εθνική Τράπεζα), για να σταματήσουν οι τράπεζες να λειτουργούν με λογικές καρτέλ» όπως γράφει η ΔΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ) ή για «εθνική, αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση» που έχει η ΕΤΕ όπως γράφει η ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΟΚ). 

Οι τράπεζες δεν είναι ευαγή ιδρύματα! Ιδρύθηκαν, λειτουργούν και γιγαντώνονται με ένα στόχο, να χρηματοδοτούν με το αζημίωτο τις μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου αυτές με τη σειρά τους να αυξάνουν την κερδοφορία τους. Και όχι μόνο δεν νοιάζονται για τα λαϊκά νοικοκυριά, τη λαϊκή κατοικία, το εισόδημα των υπαλλήλων τους ή την απέλπιδα προσπάθεια που κάνουμε όλοι προκειμένου να τα βγάλουμε πέρα με την τρομακτική ακρίβεια σε όλα τα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά αντίθετα θα εξακολουθούν ολοένα και πιο σκληρά να επιτίθενται στα δικαιώματά μας για να βγάζουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη.  

Σήμερα ανακοινώθηκε νέα εθελούσια, στοχευμένη μάλιστα στο Δίκτυο...! Να γιατί θα κλείσουν κι άλλα καταστήματα παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης (και μπορεί να μην είναι 12 που κάποια παπαγαλάκια είχαν αφήσει να διαρρεύσει, αλλά πόσο ανακουφισμένοι θα νιώσουμε αν κλείσουν λιγότερα, ε;). Να γιατί οι προσλήψεις που θα κάνουν για τα καταστήματα δεν είναι ούτε 50 (!) τη στιγμή που θα φεύγουν εκατοντάδες παλιότεροι εργαζόμενοι. Να γιατί ο κανονισμός εργασίας και η διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει με τη Διοίκηση θα επιδιώκεται να μειώνει αντί να εκσυγχρονίζει και να βελτιώνει τις εργασιακά μας δικαιώματα.  

Στόχος της τράπεζας μέσω του Κανονισμού είναι να καταργήσει το βαθμολόγιο, να συνδέσει (θεσμικά πλέον) το εισόδημα με την παραγωγικότητα, να περάσει στη ζούλα πάγιες επιδιώξεις της σχετικά με την αξιολόγηση, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων, τη συνδικαλιστική δράση, τον τρόπο προσλήψεων και απολύσεων, το ωράριο κλπ. 

Όλα αυτά θα επιχειρούνται από την ΕΤΕ είτε με πλειοψηφία δημοσίου είτε με ιδιώτες επενδυτές, όσο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν οργανώνεται για να αντιπαλέψει αυτή την επίθεση. Και φυσικά θα παρατηρούμε ολοένα και συχνότεραο λαός να γίνεται το μόνιμο υποζύγιο χρηματοδοτώντας από το υστέρημά του μέσω του κρατικού προϋπολογισμού τις αναδιατάξεις και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. 

Ας αφήσουν λοιπόν τα ψόφια οι παρατάξεις του «ρεαλιστικού» συνδικαλισμού. Σήμερα χρειάζεται οργανωμένος αγώνας:

  • Για αύξηση του μισθού μας κατά 10%, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στην ακρίβεια.  
  • Ενάντια στις εθελούσιες και τις απολύσεις. Προσλήψεις τώρα τουλάχιστον 500 εργαζομένων με σταθερή και μόνιμη δουλειά. Ένταξη ΟΛΩΝ των εργαζομένων στον κανονισμό εργασίας (ειδικοί συνεργάτες, επινοικιασμένη εργασία, ΙΚΥ, συνεταιριστικές κλπ). 
  • Για να μην περάσουν οι αντεργατικές επιδιώξεις της Διοίκησης μέσω της αλλαγής των άρθρων του Κανονισμού. 
  • Για προστασία της εργατικής και λαϊκής κατοικίας και περιουσίας με απαγόρευση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων.