19/7/2023
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Σήμερα, η σκέψη και η καρδιά μας βρίσκονται στους συναδέλφους μας και τους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από τις φονικές πυρκαγιές, για ακόμα ένα καλοκαίρι. Ήδη από εχθές έχουμε κάνει παρεμβάσεις τόσο για τους συναδέλφους που εργάζονται σε καταστήματα του Θριασίου για τις συνθήκες στις οποίες δουλεύουν, όσο και για τους συναδέλφους στις Γενικές Αποθήκες στη Μαγούλα, έτσι ώστε να απομακρυνθούν από το χώρο εργασίας με ασφάλεια.
Η φετινή Γ.Σ. του ΤΥΠΕΤ, μία ακόμα συνέλευση σε μέρα και ώρα που την απαξιώνει πριν καν ξεκινήσει, μας βρίσκει πιο έμπειρους και πιο ανήσυχους. Η περίοδος της πανδημίας ανέδειξε ξεκάθαρα την αξία της υγείας ως αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Ανάδειξε επίσης την αξία της δημόσιας υγείας. Ανέδειξε όμως και τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν, όχι μόνο στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και στο ιδιωτικό. Και οι ελλείψεις αυτές παραμένουν και τώρα που η πανδημία υποχώρησε. Γιατί όσο επικρατεί για την υγεία, τη δική μας και των οικογενειών μας, η λογική «κόστους- οφέλους», τόσο θα πληθαίνουν περιστατικά σαν αυτά που συναντάμε το τελευταίο διάστημα.
Θα ακούμε για ασθενείς που δεν πρόλαβαν τελικά να μπουν στο ασθενοφόρο ή τους ανέβασαν σε καρότσα αγροτικού φορτηγού γιατί τα ασθενοφόρα δεν ήταν επαρκή σε αριθμό ή είχαν χαλάσει. Και αφού δε δίνονται λεφτά για ασθενοφόρα και οδηγούς (το Tαμείο Ανάκαμψης για αλλού προορίζει τα κονδύλια), έφτασε στο σημείο η κυβέρνηση της ΝΔ να αποφασίσει με Π.Ν.Π. να οδηγούν τα ασθενοφόρα οδηγοί από τους Δήμους, την πυροσβεστική και το στρατό. Θα ακούμε για ασθενείς στα νησιά που «χάθηκαν» ή αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε κοντινό νησί ή στην πρωτεύουσα για να νοσηλευθούν. Γιατί τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας υποφέρουν από ελλείψεις γιατρών, όλων των ειδικοτήτων, ελλείψεις νοσηλευτών ή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού. Ή γιατί οι γιατροί παραιτούνται γιατί δεν αντέχουν άλλο τις εξαντλητικές εφημερίες και την έλλειψη προσωπικού, να «σηκώνουν στην πλάτη τους», μόνοι τους, τους εκατοντάδες ή και χιλιάδες κατοίκους της περιοχής που υπηρετούν. Θα ακούμε ότι ανάλογες ελλείψεις ειδικοτήτων αντιμετωπίζουν και τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Πόσες φορές τον τελευταίο μόνο χρόνο δεν ακούσαμε για κινητοποιήσεις που οργάνωσαν το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό π.χ. στα νοσοκομεία Παίδων; Επειδή δεν υπάρχει αναισθησιολόγος, επειδή δεν μπορεί ένα παιδί να κάνει υπέρηχο κ.α. Μέχρι και την ιδιωτικοποίηση του παιδογκολογικούτου Αγ. Σοφία με την μετατροπή του σε Ν.Π.Ι.Δ. ακούσαμε.
Όλα αυτά γεννούν ανησυχία και στους ασφαλισμένους του ΤΥΠΕΤ. Διότι χωρίς ένα σύστημα υγείας Ενιαίο Δημόσιο Δωρεάν, η «σανίδα σωτηρίας» που λέγεται ΤΥΠΕΤ, θα «μπατάρει» και θα «βουλιάξει».
Τα στοιχεία από τον ισολογισμό του ΤΥΠΕΤ και τις καταστάσεις επιβεβαιώνουν τόσο ότι η κατάσταση στο Ταμείο είναι ιδιαίτερη δύσκολη, όσο και ότι η στρατηγική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία του Ταμείου δε φαίνεται να μπορεί να εξασφαλίσει μελλοντικά τη βιωσιμότητά του. Άλλωστε, τα αποτελέσματα προ φόρων «έκλεισαν» ακόμα μία χρονιά με ζημία. Οι οικονομικές ενισχύσεις από την Τράπεζα που «εξασφαλίζονται» σε συμφωνίες των παρατάξεων της πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ και του ΤΥΠΕΤ έχουν «ανταλλάγματα» που τα αποτελέσματά τους φαίνονται μετά, όπως, για παράδειγμα, η εθελούσια έξοδος στο ΤΥΠΕΤ. Στην προσπάθεια αναζήτησης ρευστότητας εντάσσονται και τα σενάρια αξιοποίησης διαφόρων στοιχείων της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου, γραφεία, οι εγκαταστάσεις στη Ραψάνη κ.α., αντί να αξιοποιηθούν προς όφελος των ασφαλισμένων του.
Δεν αποτελεί νέο στοιχείο η μείωση των ασφαλισμένων στο ΤΥΠΕΤ λόγω των εθελουσιών και των συνταξιοδοτήσεων. Με την αναλογία μάλιστα εν’ ενεργεία- συνταξιούχων όλο και να αυξάνεται υπέρ των συνταξιούχων. Που «μεταφράζεται» σε λιγότερες εισφορές και από την Τράπεζα, μιας που τις αποδίδει μόνο για τους εν’ ενεργεία. Η αναλογία εισφοράς Τράπεζας- Ασφαλισμένων είναι 48-52 (στοιχεία ΤΥΠΕΤ 2022). Αν στις εισφορές των ασφαλισμένων προστεθεί και η επιβάρυνση των μελών πάνω από τις αποδείξεις που κατέθεσαν στο ΤΥΠΕΤ, τότε η αναλογία γίνεται 44-56 (στοιχεία ΤΥΠΕΤ 2022). Επομένως οι λιγότεροι ασφαλισμένοι στο ΤΥΠΕΤ επιβαρύνονται οικονομικά όλο και περισσότερο.
Οι επιλογές της Διοίκησης του Ταμείου για ανταποδοτική λειτουργία, για εξοικονόμηση πόρων με μείωση των παροχών στους ασφαλισμένους (άμεσους και έμμεσους) οδηγούν σε διαρκή μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών που απολαμβάνει ο συνάδελφος, εν’ ενεργεία και συνταξιούχος. Μεγάλες καθυστερήσεις σε ραντεβού (ειδικά σε κάποιες ειδικότητες). Μικρότερη αποζημίωση για εξετάσεις. Τα ασθενοφόρα του ΤΥΠΕΤ είναι μόλις δύο, και αυτά για να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους της Αττικής. Καυχιόμαστε πως στο Υγείας Μέλαθρον έχουμε διάφορες κλινικές, αλλά η πραγματικότητα είναι πως αυτές, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι στελεχωμένες με έναν και μοναδικό γιατρό ειδικότητας.
Μια πραγματικότητα πίσω και μακριά από τις ανάγκες μας. Ως Ενιαία παλεύουμε για Ενιαίο Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας. Το σύνθημα «τα κέρδη τους, οι ζωές μας» που ακούστηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή μια σειρά δυσάρεστων γεγονότων δίνει τον τόνο για το πώς πρέπει να διεκδικήσουμε και για το Ταμείο Υγείας μας, με ποιο κριτήριο.
Διεκδικούμε να καλυφθούν τα ελλείματα από την Τράπεζα. Να μην υπάρχει καμία μείωση στις παροχές, καμία αύξηση στις εισφορές μας. Διεκδικούμε ένα ταμείο υγείας που να λειτουργεί με μοναδικό κριτήριο την υγεία και την πρόνοια των ασφαλισμένων του.